Nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez sernika. Ale nie takiego gotowego ze sklepu, który jest spulchniany nie wiadomo czym, tylko swojego sernika tradycyjnego. Żeby było szybciej można użyć sera twarogowego – sernikowego, z wiaderka. I na tym koniec ułatwień. Nie będzie kopy jaj, kostek masła, żadnej bitej śmietany, śmietan-fixu, czy modnego teraz serka mascarpone, który ma konsystencję wypieku uczynić delikatniejszą. Będzie za to spora porcja mleka, olej i mąka ziemniaczana, która ma nieco ściągnąć płynną masę serową. Kilka zabiegów i sernik staje się znacznie mniej kaloryczny, niż tradycyjny. Uwielbiam takie dietetyczne kompromisy. Porcja też – jak widzicie – do zjedzenia dla jednej rodziny, a nie plutonu wojska 😊 A na wierzchu owocowa galaretka z mrożonymi malinami – ostatnia torebka skarbów z mojego ogrodu. Zapachniało latem! 😊
Sernik z galaretką i malinami
(na blaszkę 29 na 23 cm)
Ciasto kruche
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 1/4 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 1/6 kostki masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka kakao
Masa serowa
Składniki:
- 1 kg chudego sera białego z wiaderka
- ¾ szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i ½ szklanki mleka 2 % tłuszczu
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 zapach waniliowy
- szczypta soli
Wykończenie wierzchu
Składniki:
- 2 galaretki malinowe
- 1 litr wody
- 260 g malin mrożonych lub świeżych, jeśli sezon
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Wymieszać składniki suche ze sobą. Dodać zimne masło i siekać nożem ze składnikami suchymi. Jak już będą drobne grudki dodać żółtko rozmącone z jogurtem. Zagnieść szybko ciasto. Żeby nie ogrzewać go w dłoniach.
- Zagniecione ciasto włożyć do torebki foliowej i odłożyć do zamrażarki.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej zamarznięte ciasto. Posypać kakao. Zapiec w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Przygotować masę serową. Ser przełożyć do miseczki i dodać cukier puder. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając mikserem.
- Cały czas miksując dosypać mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Stopniowo wlewać mleko i oliwę. Dodać zapach.
- Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Pianę przełożyć do masy serowej i delikatnie wmieszać łyżką. Konsystencja masy będzie bardzo rzadka, ale tak właśnie ma być.
- Całość masy wylać na blachę z zapieczonym spodem z ciasta kruchego.
- Sernik wstawić do zimnego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
- Po tym czasie grzałkę wyłączyć, a sernik zostawić w piekarniku do powolnego wychłodzenia.
- Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Dosypać zamrożone maliny. Tężejącą galaretkę wylać na wychłodzony sernik. Odstawić do stężenia w lodówce.