Mazurek to ciasto, które bezdyskusyjnie kojarzy mi się ze świętami Wielkiej Nocy. Ten wypiek jest dla mnie jeszcze bardziej symboliczny, niż Wielkanocna Baba. Bez mazurka utkanego obfitością bakalii, święta po prostu nie istnieją. Mój mazurek to kwintesencja smaku z dzieciństwa. Kruche ciasto przykryte masą, która wiele lat temu była dla nas namiastką czekolady. A w niej zatopione orzechy włoskie, laskowe, skórka pomarańczowa, morele, daktyle, figi, rodzynki, suszone śliwki i owoce kandyzowane. Od wielu lat dekoracją mazurków wielkanocnych zajmują się moje dzieci. I tak oto historia mazurka wielkanocnego zapisuje się na kartach rodzinnej tradycji kulinarnej. Mazurki zawsze robię dwa, jeden zostaje w domu, a drugi wędruje do mojej Mamy, gdzie spotykamy się przy wspólnym stole. Zadziwiające jest, że mimo zmiany pokoleń mazurek wciąż znika z patery jako pierwszy. W tym roku nie zasiądziemy razem do wielkanocnego śniadania, ale mazurek jest – jak zawsze. Jego podzielone porcje pojechały do domów moich bliskich…
Mazurek czekoladowy
(blacha 20 na 30 cm)
Kruche ciasto
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ kostki masła (100 g)
- 1 łyżka cukru
- 1 cukier waniliowy
Masa czekoladowa
Składniki:
- pół szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- ½ kostki masła
- 2 łyżki kakao
- 500 g odtłuszczonego mleka w proszku
- ½ aromatu arakowego
- bakalie (250g): suszone śliwki, suszone morele, kandyzowana papaja, kandyzowany ananas, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, skórka pomarańczowa, rodzynki, daktyle
Sposób przygotowania:
- Ze składników zagnieść kruche ciasto. 2/3 ciasta rozłożyć na spodzie blachy. Z pozostałej części uformować wałeczki, które ułożyć na bokach blaszki. To po to, aby stworzyć formę do wylania masy czekoladowej.
- Ciasto kruche piec przez 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Przygotować masę czekoladową: wodę, cukier, masło i kakao zagotować. Do lekko przestudzonego dodać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Na koniec dodać zapach. Masa powinna być bardzo gęsta – łyżka powinna stać w niej pionowo. Jeśli nie jest warto zagęścić ją jeszcze mlekiem w proszku. Ciepłą masę wylać na kruche ciasto i udekorować bakaliami według własnej fantazji. Najlepiej układać bakalie rządkami. Ciasto odstawić do zastygnięcia.
- Nie trzeba przechowywać w lodówce.