Podczas wypieku wczorajszych bułek śniadaniowych doszłam do wniosku, że skoro mam już rozgrzany piekarnik, to upiekę jeszcze bułeczki maślane z kruszonką. Do działania zainspirowała mnie koleżanka Ewa, która takowe pięknie zakręcane bułeczki wypiekła. Podpatrzyłam sposób formowania, bo jest niezwykle ciekawy, bym rzekła: bajkowy. Ciasto zrobiłam maślane. A kruszonkę przygotowałam też nietypowo, bo w garnku, na rozgrzanym maśle. W ten sposób uzyskuje się sypką kruszonkę w małych granulkach. Kruszonkę na bułeczki, bułeczki do piekarnika na 20 minut i takie oto cudeńka mam na blasze. Zapach w domu odjazdowy! 😊
Bułeczki maślane z kruszonką
(10 sztuk)
Ciasto maślane
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka (250 g)
- 4 łyżki stołowe cukru (60 g)
- 2 żółtka
- 1 całe jajo
- szczypta soli
- 6 kropel aromatu śmietankowego
- 4 szklanki mąki pszennej (ok. 550 g)
- 50 g masła
Kruszonka
Składniki:
- 20 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Przygotować rozczyn drożdżowy. Drożdże połamać do miseczki, dodać letnie mleko. Dosypać cukier i wymieszać, żeby drożdże i cukier uległy rozpuszczeniu. Po wierzchu posypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.
- Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka, jajo, sól, aromat, mąkę. Zarobić ciasto wstępnie. Na koniec dodać rozpuszczone, letnie masło. Wyrobić elastyczne ciasto.
- Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotować kruszonkę. Do garnka włożyć masło i rozpuścić. Cały czas trzymając garnek na małym ogniu dodać cukier puder i mąkę. Mieszać energicznie, aż powstaną małe grudki. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze chwilę do delikatnego podprażenia kruszonki. Odstawić do wystudzenia. Jeśli powstaną większe grudki, to w dłoniach je rozdrobnić.
- Ciasto na bułki przerobić na stolnicy, żeby wypuścić z niego jak najwięcej powietrza. Przerobione zostawić jeszcze na 10 minut.
- Ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 10 równych części. Z każdej części uformować wałek długości 30 cm.
- Zawiązać na nim na środku supełek. Część wierzchnią wałeczka podwinąć pod spód, a część spodnią nawinąć na wierzch tworząc wianuszek.
- Bułeczki przekładać na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Układać w odległościach od siebie, bo rosną w czasie pieczenia. Na dużą blachę 10 sztuk powinno się zmieścić.
- Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.
- Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Wstawić bułeczki i piec na opcji góra-dół przez 20 minut, w tej temperaturze. Wystudzić na kratce.