Bułeczki maślane z kruszonką

Podczas wypieku wczorajszych bułek śniadaniowych doszłam do wniosku, że skoro mam już rozgrzany piekarnik, to upiekę jeszcze bułeczki maślane z kruszonką. Do działania zainspirowała mnie koleżanka Ewa, która takowe pięknie zakręcane bułeczki wypiekła. Podpatrzyłam sposób formowania, bo jest niezwykle ciekawy, bym rzekła: bajkowy. Ciasto zrobiłam maślane. A kruszonkę przygotowałam też nietypowo, bo w garnku, na rozgrzanym maśle. W ten sposób uzyskuje się sypką kruszonkę w małych granulkach. Kruszonkę na bułeczki, bułeczki do piekarnika na 20 minut i takie oto cudeńka mam na blasze. Zapach w domu odjazdowy! 😊

Bułeczki maślane z kruszonką

(10 sztuk)

Ciasto maślane

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka (250 g)
  • 4 łyżki stołowe cukru (60 g)
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajo
  • szczypta soli
  • 6 kropel aromatu śmietankowego
  • 4 szklanki mąki pszennej (ok. 550 g)
  • 50 g masła

Kruszonka

Składniki:

  • 20 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy. Drożdże połamać do miseczki, dodać letnie mleko. Dosypać cukier i wymieszać, żeby drożdże i cukier uległy rozpuszczeniu. Po wierzchu posypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka, jajo, sól, aromat, mąkę. Zarobić ciasto wstępnie. Na koniec dodać rozpuszczone, letnie masło. Wyrobić elastyczne ciasto.
  3. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
  4. W tym czasie przygotować kruszonkę. Do garnka włożyć masło i rozpuścić. Cały czas trzymając garnek na małym ogniu dodać cukier puder i mąkę. Mieszać energicznie, aż powstaną małe grudki. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze chwilę do delikatnego podprażenia kruszonki. Odstawić do wystudzenia. Jeśli powstaną większe grudki, to w dłoniach je rozdrobnić.
  5.  
  6. Ciasto na bułki przerobić na stolnicy, żeby wypuścić z niego jak najwięcej powietrza. Przerobione zostawić jeszcze na 10 minut.
  7. Ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 10 równych części. Z każdej części uformować wałek długości 30 cm.
  8. Zawiązać na nim na środku supełek. Część wierzchnią wałeczka podwinąć pod spód, a część spodnią nawinąć na wierzch tworząc wianuszek.
  9.  
  10.  
  11. Bułeczki przekładać na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Układać w odległościach od siebie, bo rosną w czasie pieczenia. Na dużą blachę 10 sztuk powinno się zmieścić.
  12. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.
  13. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  14. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Wstawić bułeczki i piec na opcji góra-dół przez 20 minut, w tej temperaturze. Wystudzić na kratce.

 

Dodaj komentarz