Ciastka owsiane z bakaliami

Ciastka owsiane z ziarnami i bakaliami to słodycz, której nie potrafię się oprzeć. Mam do nich słabość nieprzejednaną. Nie działa rozsądek, ani dietetyczna wiedza. Nie działa nic. Mój umysł i ciało ulegają totalnemu zniewoleniu. Jestem tylko ja i one 😉 Uwielbiam w nich bogactwo błonnika, płatki owsiane, siemię lniane, pestki słonecznika i dyni. Ubóstwiam rodzynki, orzechy i biały ser, który nadaje ciasteczkom niesamowitą pulchność i dostarcza porcji niezbędnego białka. Ten romans nie trwa długo i kończy się kulinarnym happy endem 😊 Z miłości je pożeram 😊

Ciastka owsiane z bakaliami

(20 sztuk)

Składniki:

  • 250 g białego sera chudego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki stołowe otrąb pszennych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 4 łyżki rodzynek
  • 6 orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Ser wymieszać blenderem z jajkami. Dodać jogurt i miód.
  2. Do jednolitej masy dodać płatki, wiórki, otręby, siemię lniane, pestki dyni, słonecznika, rodzynki i rozdrobnione orzechy. Wymieszać. Odstawić na 10 minut, żeby płatki wchłonęły wilgoć, dzięki czemu będą miększe po upieczeniu.
  3. Porcje masy wykładać łyżką i lekko rozpłaszczać. Do formowania użyć można pierścienia kucharskiego. Łyżkę do nakładania warto maczać w wodzie, wówczas masa się do niej nie klei.
  4.  
  5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać ciasteczka w ilości 4 na 5 sztuk.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 15 minut w tej temperaturze. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz