Ciastka owsiane z ziarnami i bakaliami to słodycz, której nie potrafię się oprzeć. Mam do nich słabość nieprzejednaną. Nie działa rozsądek, ani dietetyczna wiedza. Nie działa nic. Mój umysł i ciało ulegają totalnemu zniewoleniu. Jestem tylko ja i one 😉 Uwielbiam w nich bogactwo błonnika, płatki owsiane, siemię lniane, pestki słonecznika i dyni. Ubóstwiam rodzynki, orzechy i biały ser, który nadaje ciasteczkom niesamowitą pulchność i dostarcza porcji niezbędnego białka. Ten romans nie trwa długo i kończy się kulinarnym happy endem 😊 Z miłości je pożeram 😊
Ciastka owsiane z bakaliami
(20 sztuk)
Składniki:
- 250 g białego sera chudego
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki miodu
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 4 łyżki stołowe otrąb pszennych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 4 łyżki rodzynek
- 6 orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Ser wymieszać blenderem z jajkami. Dodać jogurt i miód.
- Do jednolitej masy dodać płatki, wiórki, otręby, siemię lniane, pestki dyni, słonecznika, rodzynki i rozdrobnione orzechy. Wymieszać. Odstawić na 10 minut, żeby płatki wchłonęły wilgoć, dzięki czemu będą miększe po upieczeniu.
- Porcje masy wykładać łyżką i lekko rozpłaszczać. Do formowania użyć można pierścienia kucharskiego. Łyżkę do nakładania warto maczać w wodzie, wówczas masa się do niej nie klei.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać ciasteczka w ilości 4 na 5 sztuk.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 15 minut w tej temperaturze. Wystudzić na kratce.