Zawsze się zastanawiałam, jak smakują amerykańskie pancakes. Pewnego dnia Amelka pokazała mi zdjęcie pulchnych placuszków ułożonych jeden na drugim w torcik – zdjęcie było niezwykle apetyczne. Przepis wymagał przetłumaczenia – tu nieoceniona pomóc córki, a następnie modyfikacji – to już moja działka. I tak oto, wspólnymi siłami uzyskałam grubiutkie, mięciutkie i pięknie pachnące kwiatuszki. Moje pierwsze pancakes. Choć kuchnia amerykańska zupełnie mnie nie pociąga, to placuszki trafiły w mój kulinarny gust. Dekoracja wiosenna według pomysłu Amelki. W zasadzie wszystko to zasługa córki, ja tylko jako robotnik najemny tu wystąpiłam 😉
Pancakes gwiazdki
(10 sztuk)
Składniki:
- 1 i ¼ szklanki mąki pszennej typ 500 (200 g)
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 pełna szklanka mleka (270 g)
- 35 g masła
- 2 jaja
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać do miseczki. Dodać cukier, cynamon, proszek do pieczenia. Wymieszać suche składniki.
- Następnie dodać mleko. Zmiksować.
- Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do masy i zmiksować mikserem.
- Jaja rozbić oddzielając żółtka od białek. Żółtka dodać do masy. I odstawić masę na 30 minut, żeby się spulchniła.
- Z białek z odrobiną soli ubić sztywną pianę. Dodać ją do spulchniałego ciasta tuż przed smażeniem.
- Smażyć porcje ciasta na suchej patelni. Ja użyłam sylikonowych form do smażenia jajek sadzonych. Można smażyć placuszki w innych, dowolnych formach. Tak, żeby ograniczyć rozpływanie się ciasta na boki. Można też z użyciem malutkiej patelni. Wylana porcja ciasta powinna mieć grubość około 2 cm. Ważne, aby placuszki smażyć pod przykryciem z obu stron. Po 4 minuty na każdej stronie, tak, aby placuszek był rumiany i wypieczony w środku.
- Podawać ciepłe. Najlepiej z syropem klonowym, ulubionym serkiem, jogurtem, świeżymi owocami.