Carpaccio z pieczonego buraka czerwonego

 

A dziś wyśmienite danie z buraka czerwonego. Pieczonego, żeby było ciekawiej.

Jakiś czas temu zaprosiła mnie do siebie koleżanka. Spotkanie od tak sobie. Bezinteresowne i jak zawsze niezwykle sympatyczne. Nie było by w tym nic szczególnego, gdyby nie fakt, że Kasia przygotowała dla mnie coś specjalnego do jedzenia. Niespodzianka przerosła moje najśmielsze oczekiwania!

Było to carpaccio z pieczonego czerwonego buraka. Nazwa carpaccio związana jest z daniem kuchni włoskiej. Tradycyjnie przygotowywanym z surowego mięsa wołowego. Charakterystycznie cienko krojonego, posypanego parmezanem. W tym daniu w ten sposób krojony jest pieczony czerwony burak – stąd nazwa. Plastry buraka polane były sosem miodowo-musztardowym, posypane serem feta. Podane z rukolą i prażonym słonecznikiem. Coś niesamowitego!

Talerz wyglądał niesamowicie. Intensywne kolory, cudy zapach. Smak nie do opisania. Szaleństwo zmysłów z połączenia słodkiego buraka i słonej fety. Dopełnione orzechowym posmakiem rukoli przełamanej delikatnym słonecznikiem. Wspa-nia-łe!

Droga Katarzyno, z tego miejsca chciałam Ci bardzo, bardzo podziękować za to wykwintne przyjęcie. Czułam się jak gość naprawdę wyjątkowy. A carpaccio z buraka czerwonego dołączyło do zestawu moich ulubionych dań.

Carpaccio z pieczonego buraka czerwonego

(4 porcje)

Składniki:

– buraki czerwone odmiany podłużnej –  4 sztuki

– folia aluminiowa – 4 kawałki

– 4 plastry sera feta

– 4 garście rukoli

– 1 łyżka musztardy

– 1 łyżka płynnego miodu

– 4 łyżki wody

– 2 łyżki oleju

– sól, pieprz – do smaku

– 4 łyżki ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

  1. Buraki umyć szczoteczką. Nie obierać.
  2. Każdą sztukę zawinąć w folię aluminiową. Kłaść buraka na błyszczącą stronę folii aluminiowej. Zawinąć szczelnie tak, żeby nie wypływał sok.
  3. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  4. Po tym czasie zostawić do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku.
  5. Buraki są gotowe do jedzenia. Można je zetrzeć na tarce jarzynowej i spożywać, jako jarzynkę. Pokroić w kostkę do sałatki lub pokroić w plastry do carpaccio.
  6. W słoiczku wymieszać wodę, olej, miód, musztardę, sól i pieprz. Wytrząchnąć po powstanie jednolitego sosu.
  7. Na każdy talerzy położyć listki rukoli. Ułożyć plastry buraka. Posypać pokrojonym w kostkę serem feta. I polać sosem.
  8. Ziarno słonecznika podprażyć na suche patelni. Ostudzonym posypać carpaccio.
  9. Podawać z grzankami.

 

 

2 Responses

Dodaj komentarz