Bułki na jogurcie

Ta próba nie czekała zbyt długo na realizację. Pomysł i ciach – podejmujemy działanie. Dzieci miały e-lekcje, a ja zaszalałam w kuchni. Okazało się, że zapach jest na tyle wabiący, że moi e-uczniowie dość szybko zrobili sobie przerwę w edukacji, żeby złożyć mi wizytę. Do kuchni wparowały dwa insekty z jednogłośnym pytaniem: mamo, co tak apetycznie pachnie? I weź tu człowieku działaj w konspiracji, jak niuchacze tylko czekają, żeby zaatakować śliczne bułki. Musiałam szybko robić zdjęcia, bo łakome łapki chciały od razu odrywać nęcące aromatem porcje. Bułki są super! Nie wiem, czy lepiej wyglądają, czy smakują. Bywa, że tego typu pieczywo szybko czerstwieje i traci na walorach sensorycznych po kilku godzinach od pieczenia. Ale te bułki są genialne zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. Wciąż mają cudny maślany zapach, a ich miąższ podczas jedzenia rozdziela się na pionowe warstwy. Ciut przypominając strukturę maślanej chałki z dzieciństwa. Coś Wam wyznam w tajemnicy: sama zjadłam aż 3 sztuki!!! 😊 

Bułki na jogurcie

(9 sztuk w tortownicy o średnicy 26 cm)

Składniki:

  • ½ szklanki mleka (125 ml)
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych drożdży)
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego (190 g)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki pszennej (500 g)
  • ¼ kostki masła (50 g)

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania
  • do posypania: ziarno sezamu, mak, siemię lniane

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać rozkruszone drożdże i cukier. Wymieszać. Na wierzch wsypać 1 łyżkę mąki. Odstawić na 10 minut, aby rozczyn wyrósł i podwoił swoją objętość.
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodać jogurt i sól. Wymieszać. Dosypać przesianą mąkę. Wymieszać. Zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili dodać roztopione i przestudzone masło. Zagnieść i wyrobić elastyczne ciasto.
  3. Można użyć robota kuchennego z końcówkami do ciasta drożdżowego lub maszyny do wyrobu chleba.
  4. Wyrobione ciasto oprószyć mąką i pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 60 minut.
  5. Wyrośnięte ciasto wyjąć i przerobić na stolnicy. Uformować wałek i podzielić go nożem na 9 równomiernych kawałków.
  6. Z każdego kawałka uformować kształtną bułeczkę. Bułki układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać po wierzchu ulubionymi ziarnami.
  8. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
  9. Tak przygotowane bułeczki wstawić do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piec przez 25 minut wykorzystując funkcję grzanie góra – dół. Bułeczki gotowe, gdy zrumienione.
  10. Wystudzić na kratce.

2 Responses

Dodaj komentarz