Nareszcie w miarę ciepło. Można zjeść śniadanie na balkonie albo tarasie. Do takiego pomysłu musi być adekwatnie dobrane menu. Podstawą śniadania w plenerze będzie pieczywo, dlatego u mnie dziś pyszne paluchy z ziarnem. Jeszcze ciepłe i bardzo chrupiące. Wygodne do podziału i dużo smaczniejsze, niż te ze sklepu. To fajny pomysł na prowiant, gdy szykujemy się na dłuższą wyprawę rowerową, czy wycieczkę w góry. Do takiego palucha jogurt, kefir, serek i głód pysznie, i zdrowo zaspokojony. To pieczywo z serii – nie może się nie udać. Tu nie da się nic zepsuć. To wyzwanie dla każdej gospodyni, które skazane jest na sukces 😊
Paluchy śniadaniowe z ziarnem
(6 sztuk)
Składniki:
- 20 g drożdży
- 3/4 szklanki wody (170 g)
- 1/2 szklanki mleka (100 g)
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 jajo
- 3 ¼ szklanki mąki pszennej (475 g)
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki stołowe pestek dyni
- 2 łyżki stołowe siemienia lnianego
- 30 g masła
Dodatkowo:
- 1 jajo rozmącone do posmarowania
Sposób przygotowania:
- Przygotować rozczyn drożdżowy. Drożdże połamać do miseczki, dodać letnią wodę i ciepłe mleko. Dosypać cukier i wymieszać, żeby drożdże i cukier uległy rozpuszczeniu. Po wierzchu posypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.
- Do wyrośniętego rozczynu dodać sól, jajo, mąkę, ziarna. Zarobić ciasto wstępnie. Na koniec dodać rozpuszczone, letnie masło. Wyrobić elastyczne ciasto.
- Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto przerobić na stolnicy, żeby wypuścić z niego jak najwięcej powietrza.
- Ciasto uformować w wałek i pociąć na 6 równych części.
- Z każdej porcji ciasta uformować w dłoniach wałek długości ok. 30 centymetrów.
- Gotowe paluchy układać na blasze wyłożonej papierem. Każdy paluch naciąć nożem lub nożyczkami dość głęboko. Posmarować pędzelkiem maczanym w rozmąconym jajku. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza i wstawić do niego blachę z wyrośniętymi paluchami. Piec w 180 stopniach Celsjusza, opcja góra-dół, przez 20 minut. Do zrumienienia.
- Wystudzić na kratce.