Paluchy śniadaniowe z ziarnem

Nareszcie w miarę ciepło. Można zjeść śniadanie na balkonie albo tarasie. Do takiego pomysłu musi być adekwatnie dobrane menu. Podstawą śniadania w plenerze będzie pieczywo, dlatego u mnie dziś pyszne paluchy z ziarnem. Jeszcze ciepłe i bardzo chrupiące. Wygodne do podziału i dużo smaczniejsze, niż te ze sklepu. To fajny pomysł na prowiant, gdy szykujemy się na dłuższą wyprawę rowerową, czy wycieczkę w góry. Do takiego palucha jogurt, kefir, serek i głód pysznie, i zdrowo zaspokojony. To pieczywo z serii – nie może się nie udać. Tu nie da się nic zepsuć. To wyzwanie dla każdej gospodyni, które skazane jest na sukces 😊

Paluchy śniadaniowe z ziarnem

(6 sztuk)

Składniki:

  • 20 g drożdży
  • 3/4 szklanki wody (170 g)
  • 1/2 szklanki mleka (100 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajo
  • 3 ¼ szklanki mąki pszennej (475 g)
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki stołowe pestek dyni
  • 2 łyżki stołowe siemienia lnianego
  • 30 g masła

Dodatkowo:

  • 1 jajo rozmącone do posmarowania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy. Drożdże połamać do miseczki, dodać letnią wodę i ciepłe mleko. Dosypać cukier i wymieszać, żeby drożdże i cukier uległy rozpuszczeniu. Po wierzchu posypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodać sól, jajo, mąkę, ziarna. Zarobić ciasto wstępnie. Na koniec dodać rozpuszczone, letnie masło. Wyrobić elastyczne ciasto.
  3. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto przerobić na stolnicy, żeby wypuścić z niego jak najwięcej powietrza.
  4. Ciasto uformować w wałek i pociąć na 6 równych części.
  5. Z każdej porcji ciasta uformować w dłoniach wałek długości ok. 30 centymetrów.
  6. Gotowe paluchy układać na blasze wyłożonej papierem. Każdy paluch naciąć nożem lub nożyczkami dość głęboko. Posmarować pędzelkiem maczanym w rozmąconym jajku. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  7. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza i wstawić do niego blachę z wyrośniętymi paluchami. Piec w 180 stopniach Celsjusza, opcja góra-dół, przez 20 minut. Do zrumienienia.
  8. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz