Amelka miała ochotę na szarlotkę. A ja miałam od kilku dni w planach przygotowanie kruchego ciasta z dużą ilością płatków owsianych. Postanowiłam połączyć te dwie potrzeby w jeden wypiek, który spełni oczekiwania nas obu. I tak powstała koncepcja jabłek zapieczonych pod kruszonką. Ale nie taką zwykłą, tylko kruszonką w wersji „zdrowszej”. Stworzonej z płatków owsianych, mąki, cukru i masła. Pomysł jest o tyle fantastyczny, że posypkę przygotowuje się przez 2 minuty. Wystarczy tylko wymieszać składniki. Nie ma zagniatania, nie ma przetrzymywania w lodówce, ani zamrażalniku. Nie ma też układania ciasta na blasze, bo kruszonkę wysypuje się łyżką. To ekspresowy deser, który wymaga jedynie wymieszania, wyłożenia do ceramicznych kokilek i zapieczenia. Po 35 minutach spędzonych w kuchni (z czego 30 minut to pieczenie) otrzymujemy pachnące i chrupiące co nieco. Idealne rozwiązanie na okoliczność gości mających zwyczaj dzwonić, że będą za pół godzinki 😉W bonusie w całym domu zapach cynamonu, jabłek i ciasta kruchego. Pyszności!!!
Jabłka zapieczone kruszonką
(6 kokilek lub blacha o wymiarach 28 cm na 24 cm)
Kruszonka
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (150 g)
- 1,5 szklanki płatków owsianych (225 g)
- ¾ szklanki cukru (130 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki masła (100 g)
- ½ szklanki jogurtu naturalnego (100 g)
Masa jabłkowa
Składniki:
- 1 kg duszonych jabłek (jabłkowego musu) – ja użyłam jabłek do szarlotki, które przygotowuję w słoiki na zimę
- 2 łyżki soku z cytryny
- cynamon – do smaku
Dodatkowo:
- 30 g płatków migdałowych – do posypania
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać składniki suche. Następnie dodać rozpuszczone i wystudzone masło oraz jogurt naturalny. Składniki wymieszać ze sobą tworząc sypką kruszonkę.
- Na dno ceramicznych kokilek (lub blachy wyłożone papierem do pieczenia) wyłożyć połowę kruszonki.
- Jabłka wyjąć ze słoika i wymieszać w miseczce z cynamonem i sokiem z cytryny.
- Na kruszonkę wyłożyć jabłka. Przykryć pozostałą częścią kruszonki.
- Na wierzch posypać płatki migdałowe.
- Kokilki (lub blaszkę) wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 35 minut. Do złotobrązowego koloru kruszonki.
- Najlepiej podawać na ciepło z gałką lodów.