Od dawna miałam ochotę na zupę krem z zielonego groszku. Chodziłam i myślałam, jak ją zrobię, co dodam. I tak rodziłam, rodziłam pomysł, a stanęło na tym, że zupa powstała z 3 składników: wody, groszku i ziemniaków. Uwielbiam takie rozwiązania w kuchni, bo jest szybko, sprawnie i nie może się nie udać. Gotowanie tej zupy trwa zaledwie 30 minut. Idealny czas, który może zainwestować w kuchnię nawet człowiek zabiegany i zapracowany. Jak zupa powstała, to zawołałam dzieci i jednogłośnie skomentowały to, co zobaczyły w garnku, słowami: mamoooooooooo, zmiksowałaś Shreka! Tak jest: złapałam rano na bagnach i użyłam do zupy 😊 Zielono mi 😊 Oj zielono!
Zupa krem z zielonego groszku „Krem ze Shreka”
(porcja dla 2 osób)
Składniki:
- 3 szklanki wody – do wywaru (można użyć wcześniej ugotowanego rosołu lub bulionu warzywnego)
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 2 ziemniaki (240 g)
- 450 g zielonego groszku mrożonego
- 1 łyżka masła śmietankowego
- sól, pieprz – do smaku
- 1 łyżka stołowa siemienia lnianego
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotować wodę na wywar. Włożyć pieprz w ziarnkach, ziele angielskie, listek laurowy oraz połowę soli. Gotować około godziny, aż wywar stanie się esencjonalny. Przyprawy wyjąć łyżką.
- Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Gotować w uzyskanym wcześniej bulionie przez 20 minut.
- Na gotujący bulion z ziemniakami wsypać zamrożony groszek. Gotować od momentu zagotowania zupy przez 10 minut.
- Po ugotowaniu zblendować blenderem na jednolity krem. Do ciepłego dodać masło.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem.
- Na wierzch posypać prażone siemię lniane.