Sezon na truskawki w pełni. Teraz są najlepsze. Słodkie, soczyste i pachnące. Można je jeść do wszystkiego i ze wszystkim 😉 Już w roku ubiegłym urzekło mnie połączenie mięsa i truskawek. A dziś poszłam tą drogą dalej i na śniadanie zaserwowałam połączenie mięsa ryby i truskawek. Sałata z wędzonym łososiem, papryką, ogórkiem i truskawkami. Jako dodatek sos miodowo-musztardowy i chleb razowy własnego wypieku. Wspaniały i smaczny początek dnia!
Sałata z łososiem i truskawkami
(porcja dla 2 osób)
Składniki:
- 6 liści sałaty karbowanej
- ½ ogórka zielonego
- 100 g łososia wędzonego
- ½ papryki żółtej
- 20 sztuk truskawek
Sos:
- 2 łyżki stołowe oliwy
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 6 łyżek wody
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
- Sałatę ułożyć na spodzie talerza.
- Na sałatę wyłożyć pokrojonego w plasterki ogórka i paprykę pociętą w krążki.
- Na wierzch położyć kawałki wędzonego łososia.
- Na rybę ułożyć połówki truskawek.
- Przygotować sos. Do małego słoiczka włożyć miód, wlać wodę, olej i musztardę. Zakręcić i wytrząsnąć do połączenia składników.
- Na talerzu polać sałatę sosem.
- Podawać z razowym pieczywem – najlepiej własnego wypieku.