Truskawkowy zawrót głowy

Mój zachwyt kruchym spodem ciasta stworzonym z płatków osianych, wciąż trwa. Nadal pozostaję pod wielkim urokiem serników na zimno. Dołączyła do tego fascynacja tegorocznymi truskawkami. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała połączyć tych trzech smaków ze sobą. Co uzyskałam? Truskawkowy zawrót głowy – tak nazwałam to ciasto, bo moją głowę, o taki stan właśnie, przyprawia 😊 Ciasto w pełni zadowalające moje najśmielsze oczekiwania wobec deserów i słodyczy. Zabawne, bo zrobiłam ciasto nic nikomu nie mówiąc. Po czym każdy, kto zaglądał do lodówki próbował i na swój własny sposób wyrażał zachwyt. Cytuję: „Aleeeeeeeeeee dobre”, „Super ciacho”, „Ależ smaczne”, „Mamo, jakie to fajne”. Ja sama odbywałam, zdecydowanie zbyt częste, wycieczki do kuchni. Cóż począć, gdy taka delicja we własnej lodówce. Moja dietetyczna surowość, jakby złagodniała na okoliczność tego wypieku. Ta słodycz warta jest grzechu 😊

Truskawkowy zawrót głowy

(na blaszkę 25 cm na 25 cm)

Ciasto kruche owsiane

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki pszennej (75 g)
  • ¾ szklanki płatków owsianych (110 g)
  • 1/3 szklanki cukru (60 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki masła (50 g)
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego (50 g)

Masa serowo-truskawkowa

Składniki:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżka stołowa żelatyny
  • 1 szklanka wrzątku
  • 350 g świeżych truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kg sera mielonego z wiaderka

Na wierzch

Składniki:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać składniki suche. Następnie dodać rozpuszczone i wystudzone masło oraz jogurt naturalny. Składniki wymieszać ze sobą tworząc sypką kruszonkę. Kruszonkę wysypać na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec spód 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, z termoobiegiem. Do momentu zarumienienia. Wystudzić na kratce.
  2. Galaretkę truskawkową i żelatynę rozpuścić w szklance wrzątku.
  3. Truskawki umyć, oszypułkować i zmiksować blenderem dodając cukier.
  4. Ser przełożyć do miski, mikserem napowietrzyć. Dodać galaretkę z żelatyną oraz zmiksowane truskawki. Wymieszać.
  5. Na podpieczony, zimny spód z kruszonki wyłożyć masę serowo-truskawkową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  6. Galaretkę na wierzch rozpuścić w 2 szklankach wody. Wystudzić. Wylać na stężałą masę serowo-truskawkową.
  7. Wstawić do lodówki do zestalenia.
  8. Przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz