Sałata z oscypkiem i truskawkami

Gdy tylko oscypki pojawiają się w domu, to ulubionym daniem moich dzieci staje oscypek z grilla lub patelni. Z grillem trochę kłopot, bo nie każdy ma grilla elektrycznego, ale patelnia jest w wyposażeniu każdego domu. Więc każdy z Was może spróbować tego specjału we własnym domu 😊 W zależności od nastroju i preferencji moich latorośli, dodatki bywają różne: żurawina, konfitura malinowa, keczup albo majonez, różne warzywa i pieczywo. Ja uwielbiam łamanie smaku słonego oscypka ze słodyczą, więc częściej wybieram wersję żurawinowo-konfiturową. Dziś wpadłam na pomysł podania oscypka ze słodką truskawką. Smakowo to fantastyczne połączenie. Idąc śladami dzieci rozgrzałam oscypka na patelni. Rzeczywiście rozgrzany zyskuje delikatność, jest mniej intensywny w zapachu i nie trzeszczy tak bardzo w zębach, w porównaniu z serkiem jedzonym na zimno. Tak czy inaczej, moje dzisiejsze śniadanie w duchu totalnego minimalizmu surowcowego, ale za to z maksimum smaku i koloru. Pyyyyyyyyyyyyyyyyyycha!!!   

Sałata z oscypkiem i truskawkami

(porcja dla 1 osoby)

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę ułożyć na spodzie talerza.
  2. Oscypka podgrzać na suchej patelni. Najlepiej pod przykryciem, bo szybciej rozgrzewa się wewnątrz.
  3. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w połówki, bo tak wygodniej nadziewać je na widelec.
  4. Na sałacie ułożyć połówki truskawek.
  5. Na wierzch wyłożyć podgrzanego oscypka.
  6. Podawać domowym pieczywem.

Dodaj komentarz