Dziś do niedzielnej kawy ciasto, które bardzo lubię. Intensywnie kokosowe. Biały krem niczym delikatny puch zamknięty pomiędzy listkami chrupiących krakersów. W jednej chwili czuć w ustach słodycz masy i lekko słony posmak krakersów. Do tego bogactwo wiórków kokosowych drażniących podniebienie. Każdy kęs, to moc wrażeń zmysłowych. Pierwsze skojarzenie smakowe to słodycz popularnego ciasteczka – rafaello, stąd też i nazwa ciasta. Orzech migdała zastąpiony aromatem. Wykończone cieniutką warstwą polewy czekoladowej. Nie sposób się oprzeć…
A teraz czas tylko dla mnie. Aromat kawy unoszący się kusząco znad finezyjnej porcelany. Mmmmmm… Chwila, której nikt nie może mi zakłócić.
„Rafaello”
(na blaszkę 28 cm na 24 cm)
Składniki:
- 3 paczki solonych krakersów
- 1 litr mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier wanilinowy
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła (200 g)
- 200 g wiórków kokosowych
- sok z 1 cytryny
- zapach migdałowy
Sposób przygotowania:
- Z litra mleka odlać 1,5 szklanki. Rozmieszać z mąkami, jak na budyń.
- Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Na gotujące mleko wlać mąki i zagotować. Ugotować budyń. Do gorącego wmieszać wiórki kokosowe – odsypując 1/3 szklanki na wierzch. Wiórki dodane do gorącej masy z jednej stroną dodatkowo ściągają krem i lekko pęcznieją, a z drugiej miękną. Dzięki czemu krem jest delikatny i puszysty, a nie szorstki. Wystudzić.
- W misce mikserem utrzeć masło. Stopniowo dodawać masę budyniową. Gdy utarte na puch dodać zapach i sok z cytryny.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć dokładnie krakersy. W zależności od rozmiaru blaszki. Na każdą warstwę ciasta powinna wystarczyć jedna paczka krakersów.
- Na warstwę krakersów wyłożyć 1/3 masy budyniowej. Przykryć kolejną warstwą krakersów. Czynność powtórzyć aby uzyskać schemat: krakersy- masa, krakersy – masa, krakersy – masa, krakersy. Ostatnią warstwę krakersów polać polewą czekoladową i posypać wiórkami.
- Ciasto wstawić na noc do lodówki.
Uwaga:
Jeśli komuś z jakiś względów (alergia, nietolerancja, trądzik itp.) nie odpowiada smak kakao w tym cieście i woli jedynie czyste rafaello, to przekładanie można skończyć na warstwie z kremem. I ją posypać wiórkami. Wówczas ciasto wymaga uważnego krojenia, bo warstwa kremu przykleja się do noża.
Ciasto przepyszne. ☺Zniknęło w mgnieniu oka. Idealne na niedzielny relaks☺
Bardzo się cieszę!