Bułeczki maślane

Dziś mijają cztery tygodnie żałoby po moim Mężu. Z perspektywy 28 dni mogę powiedzieć, że czas, tylko w przysłowiach, goi rany ☹

Blog kulinarny był pomysłem Andrzeja. Prezentem dla mnie z okazji 39. urodzin. Myślę, że chciałby, abym dalej go prowadziła. Czas wracać do żywych… Cokolwiek przyniesie jutro musimy się odnaleźć w nowej rzeczywistości. Spustoszonej, bo brak Człowieka czujemy na każdym kroku, ale wciąż mamy siebie. Jest Amelka, Olek i ja. Jest moja rodzina. Są koty. Ogród, maliny, pomidory, ogórki i dynie. Zaczynamy nowy etap życia. Fizycznie we troje, choć wciąż czujemy obecność Nieobecnego…

Po powrocie do domu moja pierwsza aktywność kulinarna przejawiła się w wypieku pieczywa. Uświadomiłam sobie, że chleb i bułki to dla mnie podstawa. Śniadanie na tarasie inne. Damy radę. Musimy. A czasem już nawet chcemy…

Bułeczki maślane

(12 sztuk)

Składniki:

  • 20 g drożdży
  • 1/3 szklanki mleka (75 g )
  • 1 cukier wanilinowy (12 g)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki stołowe cukru (40 g)
  • ½ łyżeczki soli
  • 30 g masła
  • 2 łyżki oleju roślinnego (20 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej (250 g)
  • szczypta kurkumy
  • 1 jajko do posmarowania
  • do posypania: mak, gruby cukier

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce przygotować rozczyn drożdżowy. Drożdże pokruszyć na małe kawałeczki. Dodać cukier wanilinowy i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać, aby drożdże i cukier się rozpuściły. Na wierzch posypać łyżkę mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 10 minut.
  2. W tym czasie jajko i żółtko ubić z cukrem do białości. Do ubitego dodać sól, rozpuszczone masło i olej.
  3. Mąkę i kurkumę przesiać do miseczki. Zrobić wgłębienie. Wlać rozczyn drożdżowy i masę jajeczną. Wyrobić gładkie ciasto.
  4. Przykryć miseczkę z ciastem ściereczką lnianą i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę lub blat kuchenny. Lekko przerobić. Podzielić ciasto 12 równych części. Każdą część uformować w kuleczkę. Turlając ciasto pod dłonią.
  6. Uformowane bułeczki układać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy, bo bułeczki rosną w czasie pieczenia.
  7. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto ładnie rośnie w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni Celsjusza.
  8. Gdy ciasto podwoi objętość, każdą bułeczkę posmarować rozmąconym jajkiem, posypać grubym cukrem i makiem.
  9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza. Po czym temperaturę podwyższyć do 180 stopni Celsjusza i tak piec 20 minut. Najlepiej do momentu pożądanego zrumienienia.
  10. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz