Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Pomysł na weekendowy obiad – rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami. Mnie najbardziej smakuje na ciepło, bo ciągnącemu serowi trudno się oprzeć. Moje dzieci zajadają ją również na kanapkach, jak wędlinę. Schłodzona zdecydowanie łatwiej się kroi. W lodówce doskonale przechowuje. Jest bardzo podzielna i można nią nakarmić całkiem liczne towarzystwo. Idealna do ryżu z curry i warzywami.

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

(20 porcji)

Składniki:

  • 30 dag żółtego sera
  • 3 jaja
  • 3 łyżki stołowe majonezu (60 g)
  • 400 g pieczarek 
  • 2 duże cebule (120 g)
  • 400 g mięsa z fileta z piersi kurczaka
  • 4 łyżki oleju roślinnego (40 g)
  • sól, pieprz, czerwona papryka słodka – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Przełożyć do miski i dodać roztrzepane jaja oraz majonez. Dokładnie wymieszać składniki. Płaską blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na nią masę serową porcjami tak, aby równo rozsmarować cienką warstwę na całej blasze. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto serowe piec przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  2. W tym czasie cebulę obrać, pokroić w kostkę. Usmażyć na patelni na 2 łyżkach oleju roślinnego.
  3. Pieczarki umyć, pokroić w plastry i usmażyć na 2 łyżkach oleju roślinnego.
  4. Mięso z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką.
  5. Upieczone ciasto serowe wyjąć z piekarnika i przykryć ściereczką, żeby zaparowało od blachy. Wówczas łatwiej odejdzie od papieru. Lekko przestudzić, ale nie wychłodzić zupełnie, bo ciasto zacznie się łamać podczas składania. Ciepły placek delikatnie odkleić od papieru.
  6. Na stronę wierzchnią placka serowego nałożyć farsz. Najpierw równomiernie rozłożyć doprawione mięso z kurczaka, następnie podsmażone pieczarki i cebulę.
  7. Całość ciasta z farszem zwinąć w ścisły rulonik.
  8. Zawinąć roladę w papier do pieczenia i zapiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Po upieczeniu odwinąć roladę z papieru, aby odparowała.
  9. Roladę kroić na skos. Nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło, zaraz po pieczeniu, jak również po wystudzeniu.
  10. Wystudzoną roladę przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz