Minęło 40 dni nieusprawiedliwionej nieobecności… Czas wcale nie okazuje się sprzymierzeńcem… ☹
Po wygórowanych lotach kulinarnych doznań czas zejść na ziemię. Sięgam po coś trywialnego. Na poprawę nastroju – najprostsza wersja owsianej przekąski. Tym razem ciasteczka zbożowe zupełnie bez cukru. Jedyna w nich słodycz pochodzi z bananów. Nie wyobrażałam sobie, że mogą być tak smaczne. Mają w sobie wszystko to, co lubię: płatki, banana, ziarno, kakao i orzechy włoskie. Pachną cynamonem i mlekiem w proszku. Dla mnie idealnie zbalansowana słodkość. Minimum pracy przy maksimum satysfakcji. Dodam nieskromnie, że ciasteczka wzbudziły nie tylko mój zachwyt.
Ciasteczka owsiane z bananami
(porcja na 20 ciasteczek)
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych (10 łyżek stołowych = 100 g)
- 1 szklanka otrąb pszennych (50 g)
- 250 ml gorącej wody
- szczypta soli
- 2 jaja
- 3 banany (300 g)
- 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego (50 g)
- 3 łyżki stołowe mleka w proszku (30 g)
- ½ szklanki pestek dyni (50 g)
- ½ szklanki pestek słonecznika (50 g)
- ½ szklanki nasion siemienia lnianego (50 g)
- 3 łyżki stołowe wiórków kokosowych (25 g)
- 30 g orzechów włoskich
- ½ łyżeczki sody
- 2 czubate łyżki stołowe kakao (20 g)
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
- Płatki i otręby zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut do napęcznienia i zmięknięcia.
- Dodać sól, jaja i pokrojone w kostkę banany. Wymieszać i dodać jogurt, mleko w proszku, ziarna, wiórki, pokruszone orzechy włoskie, sodę, kakao i cynamon. Wszystko wymieszać. Masa powinna być na tyle kleista, aby dało się formować ciasteczka.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wykładać porcje ciasta łyżką stołową. Czubata łyżka masy to jedno ciastko. Lekko spłaszczyć.
- Ciasteczka piec w 190 stopniach Celsjusza, przez około 20 minut. Najlepiej delikatnie podwadzić widelcem ciastko pod koniec pieczenia i gdy spód zapieczony, piekarnik wyłączyć.