Jeszcze nie było na blogu tarty. Szukałam koncepcji na to ciasto, ale zawsze perspektywa kremu, który jest bardzo tłusty, jakoś mnie przerażała. Nadszedł czas, żeby zmierzyć się z takim deserem. Ciasto kruche zrobiłam według własnego pomysłu, na bazie płatków owsianych, a krem powstał jako wersja kompromisowa między smakiem, konsystencją, a kaloriami. Maliny z ogrodu – w ilości 200 sztuk (tak, tak policzyłam, gdy osobiście układałam) – wdzięcznie wykończyły wierzch. Rany, ale to ciasto jest pyszne! 😊 O zdrowy rozsądku, proszę, mniej mnie w opiece 😉
Tarta z malinami
Ciasto
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych (100 g)
- pół szklanki jogurtu naturalnego (100 g)
- pół szklanki mąki tortowej (80 g)
- 4 łyżki cukru (60 g)
- 1 czubata łyżka kakao (10 g)
- ¼ kostki masła (50 g)
Krem
Składniki:
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 ml mleka
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru (40 g)
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykończenie wierzchu
Składniki:
- 200 sztuk malin (500 g)
- 1 galaretka malinowa
- 2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zalać jogurtem. Odstawić na 10 minut do spęcznienia. Dodać mąkę, cukier, kakao i roztopione, wystudzone masło. Zagnieść ciasto. Wyłożyć je na formę do tarty wyścieloną papierem do pieczenia. Zapiec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzić.
- Przygotować krem. Do garnka wlać mleko i zagotować. Mąki rozmieszać w kubku z odrobiną mleka. Na gotujące mleko wlać rozmieszane mąki u ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Do utartego serka porcjami wkładać wystudzony budyń, cały czas miksując. Gdy masa będzie jednolita dodać sok z cytryny. Zmiksować.
- Na wystudzony spód wyłożyć krem. Ułożyć maliny. Zalać wystudzoną, uprzednio rozpuszczoną we wrzątku galaretką malinową.
- Odstawić do zestalenia. Przechowywać w lodówce.