Bułki razowe z twarogiem

Jakoś tak wyszło, że skończył mi się chleb razowy. A ponieważ jem go bez przerwy, to potrzebowałam odmiany w smaku pieczywa. Szybki pomysł na bułki razowe. Żeby były bogatsze w składniki odżywcze, to dodałam do nich ser biały chudy. I tak oto późnym wieczorem, przygotowałam sobie pieczywo na dzisiejsze śniadanie niedzielne. Spokojne, tarasowe. Pożywne, bo przed zajęciami Pilates. Ruszam aktywnie w nowy dzień 😊 Dobrej niedzieli Wam życzę!

Bułki razowe z twarogiem

(13 sztuk)

Składniki:

  • 14 g drożdży
  • ¾ szklanki wody (150 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 160 g sera białego chudego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 1850 (100g)
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 2000 (160 g)
  • ½ szklanki mąki pszennej typ 500 (50g)

Sposób przygotowania:

  1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, cukier. Dodać łyżkę mąki. Rozmieszać i przykryć talerzykiem. Odstawić do momentu aż rozczyn podwoi objętość, czyli na około 10 minut.
  2. Ser rozdrobnić widelcem i dodać do wyrośniętego rozczynu. Wbić jajko, dodać sól, nasiona i mąki. Zarobić ciasto.
  3. Przykryć ściereczką i zostawiać do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.
  4. Po tym czasie ciasto przerobić, podzielić na 13 części i formować kulki.
  5. Formując bułeczkę każdorazowo dłonie posmarować olejem lub wodą, dzięki temu ciasto nie będzie się kleić do dłoni.
  6. Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Odstawić, aby troszkę wyrosły. Gdy się ruszą wstawić nagrzanego piekarnika do temperatury 100 stopni Celsjusza. Podkręcić temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec przez ok. 20 minut – w zależności od piekarnika. Bułeczki upieczone, gdy ich skórka jest apetycznie rumiana.
  8. Można je zostawić do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Dodaj komentarz