Ciasto marchwiowe z kremem budyniowo-serowym

Jest weekend, więc musi być jakiś słodki przysmak. Najlepiej z pysznym kremem. I miękkim ciastem, bo moi rodzice nie przepadają za chrupiącymi spodami z ciasta kruchego. Mówią, że są zbyt twarde. Dlatego postanowiłam zrobić coś nowego. Połączyłam ciasto marchewkowe z moim ulubionym kremem budyniowym z mascarpone. Oczywiście z dodatkiem malin, bo tych ci u mnie dostatek 😊

Ciasto marchwiowe z kremem budyniowo-serowym

(forma 28 cm na 24 cm)

Ciasto

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000
  • 1/2 szklanki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki stołowe ziarna słonecznika
  • 3 jaja
  • ½ szklanki oleju
  • 4 duże sztuki marchewki (450 g)

Krem budyniowo-serowy

Składniki:

  • 3 czubate łyżki stołowe mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
  • 1 l mleka
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru (50 g)
  • 3 łyżki soku z cytryny

Wykończenie wierzchu

Składniki:

  • 350 g malin
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać składniki suche: mąki, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę, sól i ziarno słonecznika. Wymieszać.
  2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, na małych oczkach. Wówczas marchewka puści sok. Masy marchwiowej powinny być 2, ugniecione szklanki.
  3. Do miski z suchymi składnikami dodać jaja, olej. Wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta. Na koniec dodać startą marchew. Wymieszać. Masa wciąż będzie gęsta i tak ma być.
  4. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. Wystudzić na kratce.
  7. Przygotować krem. Do garnka wlać mleko i zagotować. Mąki rozmieszać w kubku z odrobiną mleka. Na gotujące mleko wlać rozmieszane mąki i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Do utartego serka porcjami wkładać wystudzony budyń, cały czas miksując. Gdy masa będzie jednolita dodać sok z cytryny. Zmiksować.
  8. Na wystudzony spód wyłożyć krem. Na kremie ułożyć owoce. Lekko docisnąć. Zalać wystudzoną, uprzednio rozpuszczoną we wrzątku galaretką cytrynową.
  9. Odstawić do zestalenia. Przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz