Koktajl z ogrodu

Jesienny koktajl z tego, co zerwałam z krzaczków w swoim w ogrodzie. Zmiksowałam maliny, jeżyny i borówki. Powstał pyszny, gęsty i niezwykle aromatyczny deser. Pomysł mi podsunął Olek, który prawie codziennie blenduje sobie maliny z kostkami lodu, tworząc – niezwykle modne w dzisiejszej kuchni – smoothie. Oczywiście każdorazowo sięga po rurkę i radośnie wciąga lodowaty mus. Mnie jakoś ostre i zimne kawałki lodu nie pasują, więc dodałam sobie jogurt, siemię lniane i płatki owsiane. W słomkę też się wyposażyłam i degustowałam na tarasie z pięknego słoika, który dostałam od córki. W promieniach cieplutkiego porannego słońca. Zaczyna się 82 dzień pustki…     

Koktajl z ogrodu

(porcja dla 3 osób)

Składniki:

  • 150 g malin
  • 150 g jeżyn
  • 150 g borówek amerykańskich
  • 450 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki płatków owsianych

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyć na sicie pod bieżącą wodą.
  2. Do dzbanka blendera przełożyć owoce, jogurt, siemię i płatki owsiane.
  3. Wszystkie składniki zblendować.
  4. Koktajl podawać schłodzony, w szklankach ze słomką. Ja piłam w towarzystwie czarnej kotki 🙂

Dodaj komentarz