Niedzielny poranek… 9:10 Pilates, a zapowiedział się brat na kawę. Co tu na szybko zrobić? Oczywiście zawsze sytuację ratują muffinki. Tym razem waniliowo-kakaowe. Szybkie i proste. Wyrastają super, a wyglądają jak łaciate krówki. Takie puchate i dorodne. A na poniedziałek doskonałe w pudełka szkolne. Oczywiście, pod warunkiem, że zostaną 😉
Muffinki waniliowo-kakaowe
(porcja na 20 sztuk)
Część jasna
Składniki:
– 2,5 szklanki mąki pszennej
– ¾ szklanki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1 szklanka mleka
– 1 jajo
– ½ szklanki oleju roślinnego
– 1 łyżka aromatu waniliowego
Część kakaowa
Składniki:
– 1 łyżka kakao
– 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
- Składniki suche: mąkę, cukier, proszek i sól wymieszać w miseczce.
- Dodać mleko, jajo, olej i aromat.
- Wymieszać energicznie, tylko do momentu połączenia się składników.
- Przygotować formy sylikonowe do muffinek i wyłożyć je papilotkami. Do każdej wlać masę do 1/3 wysokości papilotki.
- Do pozostałej w miseczce masy dodać kakao i mleko i wymieszać. Brązowe ciasto wyłożyć na część jasną. Do wysokości 2/3 papilotki.
- Muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez 25 minut.
- Upieczone wyjąć z foremek i w samych papilotkach wystudzić na kratce.