Drożdżówka bez wyrabiania

Idealne ciasto dla wszystkich zapędzonych i zapracowanych, a jednocześnie lubujących się w smaku ciasta drożdżowego. Przyznam osobiście, że ja też nie przepadam za wyrabianiem ciasta drożdżowego. Nie lubię tego momentu klejenia się masy do dłoni. A tutaj mamy super ciasto, które wyrabiania nie wymaga, bo „wyrabia się” samo. Jedyna przy tym cieście praca polega na wymieszaniu składników i wyłożeniu na blachę. No i oczywiście upieczeniu, ale to już przecież tylko frajda 😉 

Drożdżówka bez wyrabiania

Ciasto

Składniki:

  • 50 g drożdży
  • ¾ szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 3 ¾ szklanki mąki

Kruszonka

Składniki:

  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki mąki

Dodatkowo

  • 6 łyżek stołowych dżemu malinowego (lub innego dowolnego dżemu owocowego)

Sposób przygotowania:

  1. Z ¾ szklanki mąki i wszystkich pozostałych składników ciasta zarobić rozczyn i zostawić go w ciepłym miejscu na minimum 5, ale maksimum 7 godzin.
  2. Następnie dodać pozostałą część mąki, wymieszać i od razu wyłożyć ciasto na blachę.
  3. Na wierzchu położyć dżem.
  4. Połączyć składniki kruszonki i pokruszyć kruszonkę na wierzch ciasta.
  5. Poczekać aż ciasto podrośnie około 30 minut.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do zrumienienia wierzchu.

Dodaj komentarz