Idealne ciasto dla wszystkich zapędzonych i zapracowanych, a jednocześnie lubujących się w smaku ciasta drożdżowego. Przyznam osobiście, że ja też nie przepadam za wyrabianiem ciasta drożdżowego. Nie lubię tego momentu klejenia się masy do dłoni. A tutaj mamy super ciasto, które wyrabiania nie wymaga, bo „wyrabia się” samo. Jedyna przy tym cieście praca polega na wymieszaniu składników i wyłożeniu na blachę. No i oczywiście upieczeniu, ale to już przecież tylko frajda 😉
Drożdżówka bez wyrabiania
Ciasto
Składniki:
- 50 g drożdży
- ¾ szklanki mleka
- ¾ szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 2 jaja
- 1 żółtko
- 100 g masła
- 1 łyżka oleju
- 3 ¾ szklanki mąki
Kruszonka
Składniki:
- 1 czubata łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 3-4 łyżki mąki
Dodatkowo
- 6 łyżek stołowych dżemu malinowego (lub innego dowolnego dżemu owocowego)
Sposób przygotowania:
- Z ¾ szklanki mąki i wszystkich pozostałych składników ciasta zarobić rozczyn i zostawić go w ciepłym miejscu na minimum 5, ale maksimum 7 godzin.
- Następnie dodać pozostałą część mąki, wymieszać i od razu wyłożyć ciasto na blachę.
- Na wierzchu położyć dżem.
- Połączyć składniki kruszonki i pokruszyć kruszonkę na wierzch ciasta.
- Poczekać aż ciasto podrośnie około 30 minut.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do zrumienienia wierzchu.