Wspaniały gulasz z mięsem wołowym – ulubionym mojej córki. Gulasz, czyli w jednym garnku mięso, warzywa. Idealny pomysł na obiad. To wdzięczne danie, bo łatwe do przygotowania i bardzo sycące. I mamy w jednym garnku i zupę, i danie drugie 😊 Świetnie smakuje z kaszą gryczaną, jęczmienną, pęczakiem, kaszą bulgur, ziemniakami albo tradycyjnie – z pieczywem. Ten gulasz jest wyjątkowy, bo z dynią Hokkaido – własnoręcznie wyhodowaną w moim ogrodzie 😊
Gulasz wołowy z dynią
(6 porcji)
Składniki:
- 600 g mięsa wołowego
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 marchew (170 g)
- 1/3 sztuki dyni Hokkaido (250 g)
- 1 duża cebula (150 g)
- 1/2 dużej czerwonej papryki (200 g)
- ½ młodej cukinii (100 g)
- 4 pieczarki (70 g)
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- sól, pieprz – do smaku
- 1 łyżka stołowa słodkiej papryki czerwonej
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę. Krótko przesmażyć partiami na suchej patelni.
- W garnku zagotować 2 szklanki bulionu. Przekładać do niego porcje przesmażonego mięsa. Dusić na małym ogniu przez 1,5 godziny. Do miękkości mięsa.
- Marchew umyć, obrać i pokroić w cienkie krążki.
- Dynię umyć i pokroić w kostkę 1 cm na 1 cm.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Paprykę umyć i pokroić w kostkę.
- Cukinię umyć i pokroić plastry. Każdy plaster pokroić na ćwiartki.
- Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
- Kukurydzę osączyć na sicie.
- W garnku rozpuścić masło. Na rozgrzane włożyć marchew. Smażyć 5 minut. Dodać kostki dyni i smażyć kolejne 5 minut. Dodać cebulę i smażyć 3 minuty. Dodać paprykę. Smażyć 3 minuty. Dodać cukinię i pieczarki. Smażyć 5 minut. Warzywa podlać pozostałym bulionem i zagotować.
- Warzywa dodać do mięsa i gotować 10 minut. Na koniec dodać kukurydzę.
- Gulasz doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką.