Nadszedł czas ciepłych śniadań. Nie wiem, jak Wy, ale ja wracam do pierwszego posiłku w wersji na ciepło. Tak, żeby rozgrzać organizm czymś aromatycznym, cieplutkim i delikatnym. Żeby tuż po wyjściu z łóżka, jeszcze choć na chwilę otulić się błogim ciepłem. Poranki mamy chłodne, wietrzne i deszczowe. Po sukcesie owsianki pieczonej z jabłkiem, Amelka poszła dalej. Wpadła na pomysł owsianki z dynią, bo przecież od jakiegoś czasu dynia w naszej kuchni zajmuje dumne miejsce niekwestionowanej królowej. Od realizacji pomysłów córki jestem ja, więc w garnku wylądowały płatki owsiane, puree z dyni, mleko, cynamon. Zagotowałam to wszystko i zobaczyłam, jak masa cudownie zmienia swoją konsystencję na kremową. Potem do miseczki. Na wierzch orzechy prażone i pestki dyni, żeby orzechowość stała się jeszcze bardziej intensywna. A potem już tylko degustacja. Uwielbiam ten moment kulinarnego zaskoczenia, a niby wydawałoby się, że mnie już zaskoczyć się nie da. A jednak! 😊 😊 😊
Owsianka dyniowa z orzechami
(2 porcje)
Składniki:
- 3 łyżki stołowe płatków owsianych górskich (30 g)
- pół szklanki mleka (125 g)
- pół szklanki wody (125 g)
- 1 szklanka puree z dyni (250 g)
- 1 orzech włoski
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka pestek dyni
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zalać mlekiem i wodą. Zagotować.
- Dodać puree z dyni i posiekany orzech włoski i cynamon. Zagotować, gdy masa stanie się aksamitna, zdjąć z ognia i przykryć pokrywką. Odstawić na 5 minut. Płatki delikatnie zmiękną, a orzech stanie się wilgotny i chrupiący – taki, jak byłby wyjęty prosto ze świeżej łupiny.
- Kremową owsiankę przekładać do miseczek.
- Udekorować prażonymi pestkami dyni.