Pyszna zupa rybna z leszcza. Z tartą marchewką, piórkami cebuli i krążkami pora. Warzywami smażonymi na maśle. Dosmaczona czosnkiem i sosem tabasco. Esencjonalna i bardzo rozgrzewająca. Cudownie aromatyczna i sycąca. Tym razem z kolendrą. Z dużą ilością listków kolendry, bo jestem zafascynowana smakiem i zapachem tej rośliny. Zwłaszcza w wersji świeżej. Pełna kulinarna satysfakcja 😊
Zupa rybna z kolendrą
(4 porcje)
Składniki:
- 400 g filetów rybnych (sola, dorsz, sandacz, leszcz)
- 30 cm białej części pora
- 2 duże marchewki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka stołowa masła extra
- 4 szklanki bulionu warzywnego (a najlepiej bulionu z gotowania ryby)
- sól i pieprz – do smaku
- 3 łyżki stołowe sosu tabasco
- liście kolendry – do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso ryby pokroić w kostkę 2 na 2 cm.
- Pora umyć i pokroić w cienkie krążki.
- Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
- Cebulę obrać i posiekać w piórka.
- Czosnek obrać i zmiażdżyć na desce.
- W garnku rozpuścić masło. Wsypać pora, cebulę, marchewkę i czosnek. Dusić 5 minut. Można podlać szklanką bulionu, żeby warzywa się nie przypaliły.
- Gdy warzywa będą miękkie dolać pozostałą część bulionu i zagotować.
- Na gotującą się zupę włożyć kawałki ryby i zagotować. Po zagotowaniu garnek zsunąć z ognia. Zostawić pod przykryciem. Ryba zmięknie w gorącej zupie. Nie należy jej gotować, żeby mięso ryby się nie rozpadło.
- Doprawić solą, pieprzem i tabasco do smaku.
- Przed podaniem posypać listkami kolendry.