Bułki z nadzieniem od pizzy

Bardzo oryginalna wersja przekąski. Ciasto drożdżowe, jak na pizzę, a w nie zawinięty jest farsz, także jak ten z pizzy. Czyli tak prawdę mówiąc, to pizza w wersji bułki. No, ale że pizza musi być okrągła, to potrawę nazwałam bułkami. Dzieci tym pomysłem zachwycone. Zawsze to jakaś odmiana w kulinarnej domowej codzienności. Mnie się podoba wygląd. Takie wielkie pierogi z nietypowym nadzieniem. Fajowe!

Bułki z nadzieniem od pizzy

(8 sztuk)

Ciasto

Składniki:

  • ½ szklanki wody (100 g)
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej (250 g)
  • 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej (60 g)
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego (100 g)
  • 4 łyżki oleju roślinnego (50 g)
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie

Składniki:

  • ½ strąka czerwonej papryki
  • 1 cebula (80 g)
  • 8 pieczarek (200 g)
  • 60 g szynki
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 100 g sera żółtego
  • papryka czerwona słodka – do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania:

  1. Przy gotować rozczyn drożdżowy z drożdży, łyżki cukru, wody. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki ciasta. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 50 minut.
  2. W tym czasie przygotować farsz.
  3. Paprykę umyć i pokroić w kostkę.
  4. Cebulę obrać i posiekać w piórka.
  5. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę.
  6. Szynkę i ser pokroić w cienkie paseczki.
  7. Na łyżce masła podsmażyć paprykę. Dodać cebulę, pieczarki i szynkę. Smażyć 5 minut. Następnie zdjąć z ognia i dodać sól, tymianek i oregano. Wymieszać. Dodać ser i wymieszać.
  8. Na blat wyjąć ciasto, podzielić je na 8 części.
  9. Każdą część rozwałkować na podłużny placek.
  10. Na środek każdej porcji ciasta nakładać 2 łyżki stołowe farszu. Zawinąć ciasto z farszem, jak pieróg. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  11. Wyrośnięte bułki posypać papryką słodką.
  12. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Piec 20 minut w 200 stopni Celsjusza.
  13. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz