Ciasto marchwiowe z bakaliami

Uwielbiam ciasta marchwiowe. Jak tylko mam potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, to tworzę kombinację z marchwią. I tak właśnie, z potrzeby dyktowanej sercem 😉, powstała kolejna odsłona rarytasu z marchewką w roli głównej. Ciasto marchwiowe z różnymi pestkami, bakaliami i kakao. Pyszności w zdrowej wersji.

Ciasto marchwiowe z bakaliami

(forma keksowa 30 cm na 11 cm)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000
  • ½ szklanki otrąb pszennych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
  • 2 łyżki stołowe kakao
  • szczypta soli
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki stołowe pestek słonecznika
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ½ szklanki rodzynek
  • 4 duże sztuki marchewki (450 g)
  • 3 jajka
  • ½ szklanki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać składniki suche: mąki, otręby, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, sól, siemię lniane, pestki słonecznika, orzechy włoskie i rodzynki. Wymieszać.
  2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, na małych oczkach. Wówczas marchewka puści sok.
  3. Do miski z suchymi składnikami dodać jaja, olej. Wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta. Na koniec dodać startą marchew. Wymieszać.
  4. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do formy.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 55 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz