Uwielbiam ciasta marchwiowe. Jak tylko mam potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, to tworzę kombinację z marchwią. I tak właśnie, z potrzeby dyktowanej sercem 😉, powstała kolejna odsłona rarytasu z marchewką w roli głównej. Ciasto marchwiowe z różnymi pestkami, bakaliami i kakao. Pyszności w zdrowej wersji.
Ciasto marchwiowe z bakaliami
(forma keksowa 30 cm na 11 cm)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej typ 500
- 1 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000
- ½ szklanki otrąb pszennych
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
- 2 łyżki stołowe kakao
- szczypta soli
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki stołowe pestek słonecznika
- ½ szklanki orzechów włoskich
- ½ szklanki rodzynek
- 4 duże sztuki marchewki (450 g)
- 3 jajka
- ½ szklanki oleju
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać składniki suche: mąki, otręby, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, sól, siemię lniane, pestki słonecznika, orzechy włoskie i rodzynki. Wymieszać.
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, na małych oczkach. Wówczas marchewka puści sok.
- Do miski z suchymi składnikami dodać jaja, olej. Wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta. Na koniec dodać startą marchew. Wymieszać.
- Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do formy.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 55 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzić na kratce.