
Amelka ma nową książkę kucharską, a to oznacza, że ja mam co robić 😉 Dziecko co chwila podrzuca nowe pomysły na coś do jedzenia. Tym razem córka wyszukała sos do mięsa, który smakowo kojarzy się z kuchnią japońską. Z sosem sojowym, sokiem z cytryny, melasą, imbirem i czosnkiem. Wersja słodko-kwaśna. Moja ulubiona. Taki pomysł na obiad: schab w sezamie z ryżem. Smak niesamowity. Lekko piekący czosnkowo-imbirowy. Pycha!
Schab w sezamie z ryżem
(2 porcje)
Składniki:
- 300 g schabu bez kości
 - 1 łyżka oleju roślinnego
 - 4 łyżki stołowe białego sezamu
 - 100 g ryżu naturalnego
 
Sos
Składniki:
- 2 łyżki japońskiego sosu sojowego
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 2 łyżeczki wody
 - 1 łyżka melasy z trzciny cukrowej (lub płynnego miodu)
 - 2 cm korzenia imbiru
 - 1 ząbek czosnku
 
Sposób przygotowania:
- Mięso schabu pokroić w plastry. Plastry w paski grubości około 1 centymetra.
 - Składniki sosu wymieszać dokładnie. Czosnek zmiażdżyć, a imbir posiekać w drobną kostkę. Dodać do sosu i wymieszać.
 - Mięso zamarynować w sosie na 30 minut.
 - Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kawałki mięsa. Posypać białym sezamem.
 - Ryż ugotować al dente.
 - Na ryż wyłożyć schab w sezamie.
 - Udekorować bazylią.