Amelka ma nową książkę kucharską, a to oznacza, że ja mam co robić 😉 Dziecko co chwila podrzuca nowe pomysły na coś do jedzenia. Tym razem córka wyszukała sos do mięsa, który smakowo kojarzy się z kuchnią japońską. Z sosem sojowym, sokiem z cytryny, melasą, imbirem i czosnkiem. Wersja słodko-kwaśna. Moja ulubiona. Taki pomysł na obiad: schab w sezamie z ryżem. Smak niesamowity. Lekko piekący czosnkowo-imbirowy. Pycha!
Schab w sezamie z ryżem
(2 porcje)
Składniki:
- 300 g schabu bez kości
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 4 łyżki stołowe białego sezamu
- 100 g ryżu naturalnego
Sos
Składniki:
- 2 łyżki japońskiego sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki wody
- 1 łyżka melasy z trzciny cukrowej (lub płynnego miodu)
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
- Mięso schabu pokroić w plastry. Plastry w paski grubości około 1 centymetra.
- Składniki sosu wymieszać dokładnie. Czosnek zmiażdżyć, a imbir posiekać w drobną kostkę. Dodać do sosu i wymieszać.
- Mięso zamarynować w sosie na 30 minut.
- Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kawałki mięsa. Posypać białym sezamem.
- Ryż ugotować al dente.
- Na ryż wyłożyć schab w sezamie.
- Udekorować bazylią.