Sałatka z serem halloumi i pesto

Dziś pościmy, więc musi być na śniadanie coś bez udziału mięsa. Szybki przegląd lodówki i mamy to: cypryjski ser halloumi i duuuużo zielonego. Ten ser uwielbiam nie za smak, ale za konsystencję. Zwięzłą, półtwardą i nieco gumowatą. Taką, co fajnie trzeszczy na zębach, podobnie, jak oscypek. Smak sera jest – powiedziałabym – nijaki. Niby lekko słony, ale bez żadnego charakterystycznego zapachu, więc bardzo delikatny. Wdzięczny materiał do dowolnych połączeń i kompozycji mniej i bardziej zaskakujących. Świetnie się smaży i grilluje. U mnie lekko podsmażony z pesto bazyliowym na zielonych liściach. Do tego świeżutkie grzanki z razowego chlebka. Tak smacznie można zaczynać każdy dzień 😊

Sałatka z serem halloumi i pesto

(porcja dla 2 osób)

Składniki:

  • 100 g sera halloumi
  • 50 g liści szpinaku
  • 1 garść rukoli
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki zielonej
  • 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
  • 2 pomidory suszone
  • 1 łyżeczka zielonego pesto z bazylii
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Ser pociąć na plastry grubości 0,5 cm, delikatnie podsmażyć na suchej patelni.
  2. Liście szpinaku i rukoli wyłożyć na talerz.
  3. Paprykę i suszone pomidory pokroić w kostkę i ułożyć na sałacie. Polać oliwą.
  4. Na wierzch położyć grillowany ser.
  5. Każdy kawałek sera posmarować pesto bazyliowym.
  6. Posypać listkami bazylii.
  7. Podawać z grzankami.

Dodaj komentarz