Muffinki z twarogiem

Wydawało mi się, że o muffinkach wiem już wszystko. Na blogu znajdują się już 23 przepisy na tę słodycz. Są przeróżne wersje, więc czułam się już jak ekspert w temacie. A tu taka niespodzianka! Wpadłam na kawę do koleżanki Kasi. I okazało się, że specjalnie dla mnie upiekła muffinki. Ale jakie?! Niebanalne, bo z twarogiem wewnątrz. Biją na głowę wszystkie dotychczasowe. Są odlotowe! Jeszcze nigdy czegoś podobnego nie jadłam. Konsystencja babeczki jest niecodzienna. Zwarta, ale nie sucha. Bym powiedziała nawet wilgotna. Z dużymi dziurkami wewnątrz. Jakby tunelami. Smak…? Tu pozwolę sobie zacytować odpowiedź mojego dziecka na pytanie:

– Jak smakują Ci te muffinki?

– Zajefajnie, mamo!

I teraz proszę niech każdy sobie w cichości serca, zdefiniuje ten smak. A najlepiej, niech sobie nie wyobraża, tylko natychmiast rusza do kuchni w celu wypieczenia muffinek. Satysfakcja gwarantowana! 😊

Muffinki z twarogiem

(25 sztuk)

Składniki:

  • 300 g białego sera twarogowego
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • ½ szklanki oleju
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Ser wyłożyć do miski. Dodać jajka, cukier i cukier wanilinowy. Zblendować blenderem na jednolitą masę.
  2. Do masy dodać olej, mleko, sól oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i aromat. Wymieszać.
  3. Formy sylikonowe wyłożyć papilotkami papierowymi. Uzupełnić każdą z nich masą do ¾ wysokości papilotki. Masę najlepiej nakładać łyżeczką, bo masa jest dość zwarta.   
  4. Wypełnione foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz