Jestem zauroczona jogurtem islandzkim typu Skyr. To odkrycie moich ostatnich dni. Nie przepadałam za konsystencją tak gęstą, ale skład tego produktu idealnie wpisuje się w moje dietetyczne przekonania, więc konsystencję każdorazowo modyfikuję, a jogurtu używam jako bazy do wielu dań. Dziś skyr w deserze Titamisu. Słodycz w wersji FIT. Smakołyk nie mojego autorstwa i nie mojego pomysłu. Przygotowany przez Amelkę i Maćka. Ja się chwalę, bo dostałam pozwolenie na zrobienie zdjęć i degustację. Odjazdowe! I mega alkoholowe 😊
Tiramisu w wersji FIT
(4 porcje)
Składniki:
- 450 g jogurtu naturalnego typu skyr
- 10 tabletek słodzika
- 3 łyżki brandy
- 18 biszkoptów
- 4 espresso 2:1 z wodą
- kakao – do posypania
Sposób przygotowania:
- Tabletki słodzika rozgnieść na łyżce, wymieszać z brandy. Dodać do jogurtu. Wymieszać.
- Na dno szklanki wyłożyć po 1 łyżce stołowej słodkiego skyru.
- Biszkopty maczać w espresso. I układać na jogurcie. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.
- Wierzch posypać kakao.
- Schłodzić w lodówce.