Owsianka czekoladowa z bananem

Szukacie pomysłu na poniedziałkowe śniadanie? Zapraszam na owsiankę czekoladową, a w zasadzie to kakaową. Bo nie ma w niej czekolady, ale jest kakao. Mieszanka płatków: owsianych górskich, orkiszowych i żytnich. Orzechy włoskie, siemię lniane i banan – dla uwypuklenia słodyczy. Żeby podnieść zawartość białka w posiłku na koniec w rondelku ląduje jogurt typu islandzkiego, czyli skyr. Owsianka smakuje niesamowicie pysznie. Pachnie równie cudnie. Nic tylko zajadać – na dobry początek tygodnia! 

Owsianka czekoladowa z bananem

(porcja dla 2 osób)

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe płatków owsianych górskich (20 g)
  • 2 łyżki stołowe płatków orkiszowych (20 g)
  • 2 łyżki stołowe płatków żytnich (20 g)
  • 3 łyżki stołowe otrąb owsianych (15 g)
  • 4 orzechy włoskie
  • 2 łyżki stołowe kakao
  • 1 łyżka stołowa siemienia lnianego
  • 1 szklanka wody (250 g)
  • 3/4 szklanki mleka 2 % tłuszczu (200 g)
  • 1 średni banan
  • 200 g jogurtu typu skyr

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wsypać płatki, otręby, połamane orzechy, kakao, siemię lniane. Zalać wrząca wodą i odstawić na 10 minut.
  2. Po tym czasie dodać mleko i zagotować.
  3. Odstawić do lekkiego wystudzenia.
  4. Gdy owsianka nieco przestygnie dodać pokrojonego drobno banana. Wymieszać.
  5. Na koniec dodać skyr.
  6. Przełożyć do miseczki.
  7. Udekorować według uznania.

2 Responses

Dodaj komentarz