Szarlotka dla zapracowanych (leniwych)

Szukacie pomysłu na szybkie ciasto? Mam coś specjalnie dla Was – szarlotkę dla zapracowanych (ewentualnie leniwych). Tak naprawdę, to miałam ją nazwać szarlotką dla kulinarnie opornych, ale nie chciałabym nikogo urazić 😉 Skąd ta nazwa? „Szarlotka”, bo to ciasto z jabłkami. A „dla zapracowanych”, czy też „leniwych”, bo jest niezwykle szybka i łatwa w przygotowaniu. Otóż, to ciasto jest dziwne. Nie wymaga przygotowywania kruchego ciasta, bo jego składniki miesza się jedynie ze sobą i wysypuje do formy. Na część ciasta układa się tarte jabłka z cynamonem. Uwaga – tarcie jabłek, to jedyna skomplikowana tu czynność, bo nawet nie trzeba ich wcześniej obierać 😉 Ciacho jest przepyszne. Z chrupiącym spodem i wierzchem. Słodkim i aromatycznym jabłkiem w środku. Aha i żeby nie było, że pochłaniam jedynie słodycze, to do szarlotki obowiązkowo jogurt typu Skyr – zamiast bitej śmietany, bo kalorii tu już wystarczy 😉

Szarlotka dla zapracowanych (leniwych)

(forma 30 cm na 30 cm)

Składniki:

  • 1,5 szklanka mąki żytniej typ 720 160g
  • 1,5 szklanki kaszy manny 300 g
  • 1,5 szklanki cukru 250 g
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ kostki masła 100g
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia wsypać do miski. Wymieszać, tak, aby składniki połączyć ze sobą.
  2. Jabłka umyć, nie obierać, zetrzeć na tarce, posypać cynamonem.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Połowę sypkich składników równomiernie wsypać na blachę.
  5. Na składniki sypkie wyłożyć tarte jabłka.
  6. Przykryć pozostałą połową składników sypkich.
  7. Na wierzch położyć masło starte na grubych oczkach na tarce jarzynowej masło.
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 60 min
  9. Podawać z jogurtem typu skyr lub serkiem naturalnym.

Dodaj komentarz