Ciasto piernikowo-kakaowe – niezwykle szybkie i banalnie proste w przygotowaniu. Składników się nie rozdziela, tylko wszystkie na raz pakuje do miski. Podobnie, jak przy muffinkach. Żadnej zabawy z ucieraniem jajek z cukrem, czy oleju z cukrem. Wszystko razem ląduje w naczyniu. Z jedynym zastrzeżeniem – najpierw to, co mokre, a potem dopiero w to, co suche. Ciasto smakuje, jak murzynek, a przecież wiemy, że z nim więcej zabawy. Dlatego od dziś, ja murzynka robić będę już sposobem „lenia”, bo po co tracić czas i energię? Ten czas wolę spędzić w ogrodzie 😊
Ciasto piernikowo-kakaowe
(forma keksowa 35 cm na 11 cm)
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 przyprawa do piernika
- 4 łyżki rodzynek
- 4 orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
- Jaja wbić do miski. Rozmieszać. Dodać mleko, olej i cukier. Wymieszać.
- Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika.
- Wymieszać. Na koniec dodać rodzynki i pokruszone orzechy.
- Wymieszać.
- Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W przypadku prodiża z grzałką góra i dół jednocześnie.
- Po upieczeniu pozostawić ciasto jeszcze na 10 minut w piekarniku, żeby spokojnie przestygło.