Ciasto piernikowo-kakaowe

Ciasto piernikowo-kakaowe – niezwykle szybkie i banalnie proste w przygotowaniu. Składników się nie rozdziela, tylko wszystkie na raz pakuje do miski. Podobnie, jak przy muffinkach. Żadnej zabawy z ucieraniem jajek z cukrem, czy oleju z cukrem. Wszystko razem ląduje w naczyniu. Z jedynym zastrzeżeniem – najpierw to, co mokre, a potem dopiero w to, co suche. Ciasto smakuje, jak murzynek, a przecież wiemy, że z nim więcej zabawy. Dlatego od dziś, ja murzynka robić będę już sposobem „lenia”, bo po co tracić czas i energię? Ten czas wolę spędzić w ogrodzie 😊

Ciasto piernikowo-kakaowe

(forma keksowa 35 cm na 11 cm)

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 przyprawa do piernika
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

  1. Jaja wbić do miski. Rozmieszać. Dodać mleko, olej i cukier. Wymieszać.
  2. Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika.
  3. Wymieszać. Na koniec dodać rodzynki i pokruszone orzechy.
  4. Wymieszać.
  5. Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W przypadku prodiża z grzałką góra i dół jednocześnie.
  6. Po upieczeniu pozostawić ciasto jeszcze na 10 minut w piekarniku, żeby spokojnie przestygło.

Dodaj komentarz