Szukacie pomysłu na przekąskę na imprezę z przyjaciółmi? Mam coś doskonałego na takie spotkanie – kiełbaski w cieście. Ciasto drożdżowe, ale o tyle nietypowe i fajne, że nie wymaga wyrastania. Po zagnieceniu, od razy wałkowanie, formowanie i do pieczenia. Wg mnie kiełbaski w cieście wyglądają trochę, jak duże larwy 😉, ale wzbudzają powszechny zachwyt. Znikają z blachy piekarnika nie wiadomo, kiedy. U mnie w domu smakoszy było trzech, a po wypieku zostało 6 kiełbasek na drugi dzień. A dodam, że piekłam je na kolację. Bardziej wiarygodnej rekomendacji nie potrzeba – przepis jest czaderski.
Kiełbaski w cieście
(około 30 sztuk)
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży (lub 15 g drożdży suchych)
- 1,5 łyżeczki cukru
- pół szklanki letniego mleka
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego
- 15 kiełbasek typu frankfurterki (mogą być parówki, kiełbaski śniadaniowe)
- 1 roztrzepane jajko – do posmarowania
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać do naczynia, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wkruszyć drożdże, zasypać je cukrem, zalać połową szklanki letniego mleka. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
- Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), wsypać sól, wbić żółtka, dodać śmietanę i olej. Wymieszać.
- Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować (w razie potrzeby podsypać mąką) na placek grubości 2 milimetry. Pociąć na paski długości 10 cm i szerokości 3 cm. Kiełbaski pokroić i pół. Paseczkami ciasta owijać kiełbaski na zakład, żeby wyszła rureczka z ciasta. Zawinięte kiełbaski układa cna blasze piekarnika zachowując odstępy, bo podczas pieczenia ciasto powiększa swoją objętość. Posmarować pędzelkiem maczanym w rozmąconym jajku.
- Kiełbaski wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 20 minut, do zrumienienia ciasta.
- Podawać ciepłe.