Bardzo ciekawa przystawka charakterystyczna dla kuchni bawarskiej. Kapusta biała z boczkiem, cebulą i kminkiem. Zakwaszana octem winnym. Ja dodałam od siebie jeszcze cukinię, żeby danie uczynić lżejszym dla żołądka. Bawarki przysmak doskonały na ciepło. Tuż po przygotowaniu. Jeśli bym miała opisać ten smak, to bym powiedziała, że to mix delikatnego bigosu, rozwodnionego kapuśniaku i kapusty czeskiej na słodko z kminkiem. Brzmi oryginalnie, nieprawdaż? Będziecie zachwyceni! 😊
Bawarski przysmak
(8 porcji)
Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 1 kg młodej cukinii
- sól
- 150 g wędzonego boczku
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka stołowa kminku
- 3 łyżki białego octu winnego
- świeżo mielony pieprz
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
Sposób przygotowania:
- Kapustę oczyścić, usunąć głąb, a następnie poszatkować lub pokroić w poprzek na drobne paski. Wymieszać z płaską łyżeczką soli i odstawić pod przykryciem, żeby zmiękła. Na 30 minut wystarczy.
- Cukinię umyć, nie obierać i zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach. Posolić, wymieszać i odstawić, aby puściła płyn.
- Z boczku usunąć skórę, chrząstki, a następnie pokroić go w drobną kostkę. Przełożyć na rozgrzana patelnię.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do boczku. Przesmażyć.
- Kapustę delikatnie ugnieść, a następnie osączyć na sitku. Zagotować wodę i zalać kapustę tak, aby woda pokryła warzywo. Odstawić na 30 minut, żeby zmiękła. Po tym czasie odcisnąć wodę. Najlepiej nabierając porcje kapusty w dłonie.
- Ciepłą kapustę przełożyć do miski. Dodać cukinię, przesmażoną cebulę z boczkiem. Doprawić kminkiem, świeżo mielonym pieprzem, octem i olejem.
- Podawać z pieczywem.