Placek owsiany z patelni

Uwielbiam wymianę doświadczeń kulinarnych. Jedna z przeprowadzonych ostatnio rozmów (Pani Moniko – dziękuję!) stała się dla mnie inspiracją do poszukiwania nowej formy przekąsek. Ciasteczka owsiane, muffinki z płatkami zbożowymi, batoniki ziarniste są u mnie na porządku dziennym, ale placek z płatków owsianych przygotowywany na patelni, to zupełna nowość. Masę przygotowuje się wygodnie i szybko. Placek smaży się, a w zasadzie piecze, na suchej patelni. Powolutku, na małym ogniu. Bardzo wygodna forma obróbki termicznej dla tych, którzy nie mają piekarnika. Po przygotowaniu kroi się go na części, niczym pizzę. Smakuje doskonale na ciepło z chudym serem – do śniadania, czy podwieczorku. Ale też na zimno, jako dodatek do jogurt, czy kefiru w szkole lub pracy. Jest delikatnie bananowy i rozpieszczająco kakaowy. Miód, cynamon i imbir dodają słodyczy i energii. Jak dla mnie bomba!

Placek owsiany z patelni

(2 sztuki na patelni o średnicy 25 cm) 

Składniki:

  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • 2 banany
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g płatków owsianych
  • 2 czubate łyżki kakao
  • szczypta cynamonu
  • szczypta suszonego imbiru

Sposób przygotowania:

  1. W wysokim naczyniu jaja rozbić blenderem z odrobiną soli. Dodać banany i zmiksować.
  2. Do płynnej masy dodać miód.
  3. Do naczynia dołożyć porcjami płatki owsiane. Cały czas blenderem rozdrabniać ziarno. Gdy płatki będą już pocięte dodać kakao, cynamon i imbir.
  4. Odstawić na 10 minut, żeby płatki wchłonęły wilgoć i nieco zmiękły.
  5. Masę podzielić na dwie części. Placek nie może być zbyt gruby, bo zanim się usmaży, to się spali.
  6. Dobrze rozgrzać patelnię i wylać na nią połowę masy. Piec na minimalnym ogniu przez około 8 minut. Gdy widać, że brzegi ciasta stają się suche, a na powierzchni pojawiają się pęcherzyki, delikatnie przekręcić na drugą stronę. Można użyć drewnianej płaskiej łyżki.
  7.  
  8. Po 8 minutach zdjąć z patelni na kratkę do wystudzenia. Kroić w trójkąty, niczym pizzę. Lub prostokąty, jeśli tak wygodniej przechować.

 

Dodaj komentarz