Jagodzianki

Jagodzianki, czyli bułeczki drożdżowe z jagodami latem smakują najlepiej. Przygotowane ze świeżych jagód – wtedy, gdy na jagody sezon w pełni. Mięciutkie i pachnące. A jednocześnie z niezwykłymi walorami zdrowotnymi, które zawdzięczamy mały czarnym kuleczkom. Owoce jagód to bomba antocyjanów i witaminy A. Też substancji pomagającej regulować poziom cukru we krwi – wakcyniny – określanej terminem roślinnej insuliny. Jeśli słodycz – to tylko zdrowa. Jagodowa 😊  

Jagodzianki

Ciasto drożdżowe:

  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 8 żółtek
  • 2 jaja
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kg mąki pszennej typ 450
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1 całe jajo do posmarowania

Nadzienie jagodowe:

  • 1 kg jagód
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Jagody przebrać z gałązek, listków i przepłukać 2-3 razy letnią wodą. Przełożyć do miski i wymieszać z cukrem. Gdy owoce zaczną puszczać sok, przełożyć je na sito, aby odcedzić je z nadmiaru soku. Gdy sok nie będzie już kapać z sitka, dodać mąkę ziemniaczaną. Zwiąże ona podczas pieczenia wydzielający się sok, dzięki czemu ciasto drożdżowe nie będzie nadmiernie mokre.
  2. Przygotować rozczyn drożdżowy: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać ciepłe mleko i 3 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Naczynie przykryć talerzykiem.
  3. W tym czasie żółtka i jaja ubić z pozostałym cukrem, i cukrem wanilinowym, do uzyskania białej puszystej masy.
  4. Do miski wsypać suche składniki: przesianą mąkę, sól. I dobrze wymieszać. Wlać ubite żółtka z cukrem. Na koniec dodać rozpuszczone i wystudzone masło.
  5. Wyrobić jednolite ciasto do momentu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. A ciasto przestanie się kleić do dłoni. Można skorzystać z automatu do wypieku chleba – wykorzystując program dough.
  6. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. Posypać po wierzchu odrobiną mąki i przykryć bawełnianą ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  7. Stolnicę lub blat kuchenny posypać mąką i wyjąć ciasto. Podsypując mąką w zależności od potrzeby, rozwałkować placek grubości ok. 1 centymetra. Wałek nie będzie się kleił do ciasta, gdy posmaruje się go oliwą. Z rozwałkowanego placka kubkiem wykrawać kółeczka o średnicy 8-10 cm. Najlepiej szklanką.
  8. Na środek każdego kółeczka kłaść łyżkę stołową nadzienia jagodowego. Ciasto zalepić, jak pierożek. W dłoniach uformować bułeczkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, szwem do dołu.
  9. Bułeczki odstawić na 15 minut, żeby podrosły.
  10. Gdy bułeczki nieco się powiększą rozmącić żółtko i pędzelkiem posmarować każdą bułeczkę.
  11. Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez okres ok. 20-25 minut. Do wyraźnego zarumienienia wierzchu. Gdyby bułeczki rumieniły się zbyt szybko, można przykryć je papierem do pieczenia, który spowolni zapiekanie od góry.

Dodaj komentarz