Ramen z jajkiem i mozzarellą

U nas w kuchni makaron Ramen zaczyna zajmować zaszczytne miejsce. Amelka szaleje z różnymi wersjami tego przysmaku. Swoją koncepcją Ramenu z sosem sojowym zaraziła też brata. Teraz często słychać rozmowy:

– Robię Ramen, chcesz?

I szybko dobiega odpowiedź od Olka:

– Jasne, że chcę!

I mamy już poznaną opcję z jajkami, mozzarellą, szczypiorkiem. Dziś mix wszystkiego, co możliwe. Na bogato 😊

Ramen z jajkiem i mozzarellą

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

  • 3 wiązki makaronu Ramen (150 g)
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki stołowe sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 300 g mozzarelli
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron zalać lekko osolonym wrzątkiem. Tylko tyle, żeby wchłonął płyn.
  2. Na patelni rozgrzać masło, dodać zmiażdżony czosnek. Chwilę smażyć i od razu dodać sos sojowy i cukier.
  3. Redukować 2 minuty – cukier wyraźnie ściemnieje.  
  4. Do skarmelizowanego sosu dodać ciepły makaron. Wymieszać. Dodać startą na tarce mozzarellę. Gdy ser się rozpuści wbić jaja. Wymieszać.
  5. Na talerzu posypać szczypierkiem.

Dodaj komentarz