U nas w kuchni makaron Ramen zaczyna zajmować zaszczytne miejsce. Amelka szaleje z różnymi wersjami tego przysmaku. Swoją koncepcją Ramenu z sosem sojowym zaraziła też brata. Teraz często słychać rozmowy:
– Robię Ramen, chcesz?
I szybko dobiega odpowiedź od Olka:
– Jasne, że chcę!
I mamy już poznaną opcję z jajkami, mozzarellą, szczypiorkiem. Dziś mix wszystkiego, co możliwe. Na bogato 😊
Ramen z jajkiem i mozzarellą
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
- 3 wiązki makaronu Ramen (150 g)
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki stołowe sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 300 g mozzarelli
- 3 jajka
- 1 łyżeczka szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Makaron zalać lekko osolonym wrzątkiem. Tylko tyle, żeby wchłonął płyn.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać zmiażdżony czosnek. Chwilę smażyć i od razu dodać sos sojowy i cukier.
- Redukować 2 minuty – cukier wyraźnie ściemnieje.
- Do skarmelizowanego sosu dodać ciepły makaron. Wymieszać. Dodać startą na tarce mozzarellę. Gdy ser się rozpuści wbić jaja. Wymieszać.
- Na talerzu posypać szczypierkiem.