Pasta z bobu

W ogrodzie wyrósł okazały bób. Jedzenie gotowanych ziaren już nam się znudziło, dlatego postanowiliśmy skonsumować bób w innej postaci. Dość ciekawej, bo w paście na pieczywo. Takiej, która smacznie zastępuje sery i wędlinę na chlebku własnej roboty. Fajny dodatek do kanapek do pracy, czy szkoły. Szybko, łatwo i smacznie, czyli tak, jak lubię najbardziej 😊

Pasta z bobu

(porcja dla 6 osób)

Składniki:

– 500 g bobu

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżeczka cukru

– 1,5 cebuli

– 1 łyżka oleju roślinnego

– 1 łyżka sosu sojowego

– 1 łyżka oleju sezamowego

– sól, pieprz – do smaku

– majeranek – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Bób ugotować w wodzie z solą i cukrem. Wystudzić i obrać ze skórek.
  2. Wystudzone ziarno bobu rozdrobnić blenderem na maksymalnie dużej prędkości i mocy aż do uzyskania smarownej konsystencji.
  3. Cebulę drobno posiekać w kostkę. Zeszklić na oleju roślinnym. Dodać do pasty z bobu zblendować.
  4. Do pasty dodać sos sojowy, olej sezamowy i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  5. Przechowywać w lodówce.
  6. Podawać na chlebie razowym z ogórkiem kiszonym lub małosolnym.

Dodaj komentarz