Placek serowy z grzybami

Dziś kolejna wariacja mojego ulubionego placka serowego. Tym razem dodatkiem smakowym stały się grzyby, bo jest ich teraz w lesie mnóstwo. Najlepiej dosmaczyć placek mieszanką duszonych owocników. Dla mnie przekąska idealna. Smaczna i pożywna, a przy tym niskokaloryczna. Po prostu w sam raz!

Placek serowy z grzybami

(porcja na dużą blachę piekarnika)

Składniki:

  • 400 g sera białego chudego
  • 2 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 60 g pora
  • 2 łyżeczki pomidorów suszonych
  • 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek stołowych duszonych grzybów leśnych
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Ser biały rozgnieść widelcem. Wbić jajka i wymieszać. Dodać mąkę, sól i oregano. Wymieszać.
  2. Pora umyć i pokroić w drobniutkie paseczki. Dodać do masy.
  3. Pomidory osączyć z oleju i również drobno posiekać. Dodać do masy. Wymieszać.
  4. Masę serową ułożyć równomiernie na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut z termoobiegiem.
  6. Po tym czasie placek wyjąć i posmarować koncentratem pomidorowym. Na wierzch wyłożyć grzyby.
  7. Ponownie wstawić do piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  8. Podawać ciepłe lub wystudzone.
  9. Posypać świeżą pietruszką.

Dodaj komentarz