Kolejny pomysł na lunch w pracy. Duszone warzywa sezonowe z szynką. Marchew, papryka, cebula i cukinia. Do tego pomidor i marchew. Kolorowo i smacznie. Smacznie i kolorowo. Do pudełka w sam raz. Jako dodatek chleb razowy z ziarnem – oczywiście własnego wypieku.
Duszone warzywa z szynką
(3 porcje)
Składniki:
– 2 marchewki
– 1 cebula cukrowa
– 1 papryka żółta
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka zielona
– 1 cukinia
– 1 pomidor
– 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
– sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią – do smaku
– 12 plasterków szynki chudej
Sposób przygotowania:
- Marchew obrać i pokroić w słupki. Podsmażyć w woku lub na patelni i na oleju z suszonych pomidorów.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dodać do marchewki.
- Dusić pod przykryciem przez 5 minut.
- Papryki umyć i pokroić w paski. Dołożyć do woka z pozostałymi warzywami. Dusić 5 minut.
- Cukinię dokładnie umyć i nie obierać. Pokroić w na pół. Połówki jeszcze raz na pół i każdy kawałek na paski grubości 1 cm. Dodać do pozostałych warzyw. Dusić jeszcze 5 minut.
- Pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Dodać do miękkich warzyw.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, suszonymi pomidorami z bazylią.
- Szynkę pokroić w drobna kostkę. Dodać do warzyw.
- Podawać z razowym pieczywem.