Duszone warzywa z szynką

Kolejny pomysł na lunch w pracy. Duszone warzywa sezonowe z szynką. Marchew, papryka, cebula i cukinia. Do tego pomidor i marchew. Kolorowo i smacznie. Smacznie i kolorowo. Do pudełka w sam raz. Jako dodatek chleb razowy z ziarnem – oczywiście własnego wypieku.

Duszone warzywa z szynką

(3 porcje)

Składniki:

– 2 marchewki

– 1 cebula cukrowa

– 1 papryka żółta

– 1 papryka czerwona

– 1 papryka zielona

– 1 cukinia

– 1 pomidor

– 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów

– sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią – do smaku

– 12 plasterków szynki chudej

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obrać i pokroić w słupki. Podsmażyć w woku lub na patelni i na oleju z suszonych pomidorów.  
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dodać do marchewki.
  3. Dusić pod przykryciem przez 5 minut.
  4. Papryki umyć i pokroić w paski. Dołożyć do woka z pozostałymi warzywami. Dusić 5 minut.
  5. Cukinię dokładnie umyć i nie obierać. Pokroić w na pół. Połówki jeszcze raz na pół i każdy kawałek na paski grubości 1 cm. Dodać do pozostałych warzyw. Dusić jeszcze 5 minut.
  6. Pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Dodać do miękkich warzyw.
  7. Doprawić do smaku solą, pieprzem, suszonymi pomidorami z bazylią.
  8. Szynkę pokroić w drobna kostkę. Dodać do warzyw.
  9. Podawać z razowym pieczywem.

Dodaj komentarz