Pomysł podpatrzony, bo sama na połączenie kalafiora z serem żółtym, chyba bym nie wpadła. A to znakomita kombinacja smakowa. Zapiekankowa – bym powiedziała. Niecodzienna. Porcje wyglądają jak wegetariańskie steki. To super przekąska albo przystawka do dania mięsnego. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona.
Kalafior pieczony
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
– 1 sztuka kalafiora
– 6 łyżek oleju roślinnego
– sól, pieprz – do smaku
– 6 plastrów ulubionego sera żółtego
Sposób przygotowania:
- Kalafiora umyć i pokroić w plastry grubości ok. 2 cm.
- Każdy plaster posmarować olejem z obu stron – najłatwiej używając pędzelka. Plastry ułożyć na blasze piekarnika i każdy posypać solą i pieprzem.
- Piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Po tym czasie wyjąć z piekarnika i na wierzch każdej porcji położyć po plastrze żółtego sera.
- Ponownie wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Podawać ciepłe.