Kalafior pieczony

Pomysł podpatrzony, bo sama na połączenie kalafiora z serem żółtym, chyba bym nie wpadła. A to znakomita kombinacja smakowa. Zapiekankowa – bym powiedziała. Niecodzienna. Porcje wyglądają jak wegetariańskie steki. To super przekąska albo przystawka do dania mięsnego. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. 

Kalafior pieczony

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

– 1 sztuka kalafiora

– 6 łyżek oleju roślinnego

– sól, pieprz – do smaku

– 6 plastrów ulubionego sera żółtego

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora umyć i pokroić w plastry grubości ok. 2 cm.
  2. Każdy plaster posmarować olejem z obu stron – najłatwiej używając pędzelka. Plastry ułożyć na blasze piekarnika i każdy posypać solą i pieprzem.
  3. Piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  4. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i na wierzch każdej porcji położyć po plastrze żółtego sera.
  5. Ponownie wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. Podawać ciepłe.

Dodaj komentarz