Zapiekanka z leśnymi grzybami

Zapasy grzybów leśnych zrobione. W spiżarni wiszą worki suszu. Stoją słoiki z marynowanymi grzybami, pastą grzybową. W zamrażarce duszone grzyby z cebulą – gotowe na zupę, czy sos. No cóż – trzeba zacząć je wyjadać 😉 Nie miałam pomysłu na obiad. A już nie bardzo miałam ochotę na wyjazd do sklepu. Od niechcenia znalazłam super pomysł na wykorzystanie suszonych grzybów. Namoczyłam je i wykorzystałam do makaronu. A żeby było bardziej grzybowo, to makaron ugotowałam w wodzie powstałej po moczeniu suszu. Do tego cebula, mięso i żółty ser. I pyszny obiad gotowy.

Zapiekanka z leśnymi grzybami

(porcja dla 6 osób)

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów leśnych (2 garście)
  • 250 g suchego makaronu
  • 600 g mięsa z szynki
  • 200 g cebuli (2 sztuki)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz świeżo mielony, tymianek, gałka muszkatołowa – do smaku
  • 100 g tartego żółtego sera
  • nać pietruszki do posypania   

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby suszone namoczyć w wodzie. Wlać tyle gorącej wody, aby pokryła grzyby. Przykryć i odstawić na noc. Rano wodę odlać do garnka. Dodać do niej jeszcze wodę i posolić. Ugotować w tym płynie makaron do postaci al dente. Odlać na sicie.   
  2. Grzyby wyjąć na deskę i pokroić w paski.
  3. Szynkę pociąć w drobną kostkę. Usmażyć na suchej patelni do miękkości. Do mięknącego mięsa dodać posiekaną w piórka cebulę. Smażyć jeszcze chwilę.
  4. Makaron wymieszać z grzybami, szynką i cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem świeżo mielonym, tymiankiem i gałką muszkatołową.  
  5. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i polać oliwą.
  6. Wierzch posypać tartym żółtym serem.
  7. Piec w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  8. Danie podawać ciepłe i posypane pietruszką.

Dodaj komentarz