Dziś chińszczyzna z kurczakiem. Mięso uprzednio zamarynowane w sosie sojowym z dodatkiem czosnku i imbiru. Podsmażone. Z porcją kapusty karbowanej, marchewki i pora. Na koniec „okraszone” białym sezamem. Biały ryż, który niczym nie zmąci charakterystycznego smaku. Strawa dla najbardziej wymagającego podniebienia. W całej kuchni unosi się niezwykle orientalny aromat.
Chińszczyzna z kurczakiem
(2 porcje)
Składniki:
- 250 g mięsa z fileta kurczaka
- 6 łyżek japońskiego sosu sojowego
- 3 łyżeczki wody
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 cm korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 10 cm białej części pora
- 4 liście kapusty włoskiej karbowanej
- 6 łyżek stołowych białego sezamu
- 100 g ryżu długoziarnistego
Sposób przygotowania:
- Mięso kurczaka pokroić w paski.
- W słoiku wymieszać sos sojowy, wodę i miód.
- Imbir i czosnek posiekać drobno. Dodać do słoiczka. Wymieszać. Sosem zalać mięso z kurczaka. Odstawić na 30 minut.
- Marchew umyć i obrać. Pokroić w cienkie paseczki. Wyłożyć na rozgrzaną patelnię. Smażyć 1 minutę.
- Pora pokroić w cienkie krążki. Dodać do marchewki. Smażyć 2 minuty.
- Liście kapusty pociąć drobno w 0,5 centymetrowe paski. Dodać do patelni z warzywami. Smażyć 6 minut. Często mieszając.
- Zamarynowane mięso wyłożyć na patelnię. Smażyć pod przykryciem do 5 minut. Dodać do warzyw. Smażyć do miękkości wszystkich składników. Posypać sezamem.
- Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie do postaci al dente.
- Warzywa z mięsem wykładać na ryż. Podawać gorące.