Chińszczyzna z kurczakiem

Dziś chińszczyzna z kurczakiem. Mięso uprzednio zamarynowane w sosie sojowym z dodatkiem czosnku i imbiru. Podsmażone. Z porcją kapusty karbowanej, marchewki i pora. Na koniec „okraszone” białym sezamem. Biały ryż, który niczym nie zmąci charakterystycznego smaku. Strawa dla najbardziej wymagającego podniebienia. W całej kuchni unosi się niezwykle orientalny aromat.

Chińszczyzna z kurczakiem

(2 porcje)

Składniki:

  • 250 g mięsa z fileta kurczaka
  • 6 łyżek japońskiego sosu sojowego
  • 3 łyżeczki wody 
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 10 cm białej części pora
  • 4 liście kapusty włoskiej karbowanej
  • 6 łyżek stołowych białego sezamu
  • 100 g ryżu długoziarnistego

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kurczaka pokroić w paski.
  2. W słoiku wymieszać sos sojowy, wodę i miód.   
  3. Imbir i czosnek posiekać drobno. Dodać do słoiczka. Wymieszać. Sosem zalać mięso z kurczaka. Odstawić na 30 minut.
  4. Marchew umyć i obrać. Pokroić w cienkie paseczki. Wyłożyć na rozgrzaną patelnię. Smażyć 1 minutę.
  5. Pora pokroić w cienkie krążki. Dodać do marchewki. Smażyć 2 minuty.
  6. Liście kapusty pociąć drobno w 0,5 centymetrowe paski. Dodać do patelni z warzywami. Smażyć 6 minut. Często mieszając.  
  7. Zamarynowane mięso wyłożyć na patelnię. Smażyć pod przykryciem do 5 minut. Dodać do warzyw. Smażyć do miękkości wszystkich składników. Posypać sezamem.
  8. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie do postaci al dente.
  9. Warzywa z mięsem wykładać na ryż. Podawać gorące.

Dodaj komentarz