Świątecznie, ale tak trochę inaczej. Rogalikowo. Tym razem ciasto drożdżowe na święta w innej formie. Nie placuszek, a rogaliki z marmoladą. Pyszne, mięciutkie i pulchniutkie. Miękiszem przypominają łudząco Croissanty francuskie. Wewnątrz każdego słodycz w postaci marmolady różanej. Tak świętować to ja mogę każdego dnia 😊
Rogaliki z różaną marmoladą
Rozczyn z drożdży
Składniki:
- ½ szklanki ciepłego mleka
- 10 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
Ciasto
Składniki:
- rozczyn z drożdży
- 1 kg mąki
- 1 kostka masła
- 4 jaja
- 6 łyżek stołowych cukru
- 12 łyżek mleka
Nadzienie:
- 500 g marmolady różanej
Wykonanie:
- Składniki rozczynu rozmieszać i odstawić aż zacznie rosnąć.
- Mąkę wysypać na dno miski. Dodać rozczyn, rozpuszczone i przestudzone masło, jaja, cukier i mleko.
- Ze składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na jedną godzinę.
- Ciasto podzielić na 6 części.
- Każdą rozwałkować na kształt niedużego koła o grubości placuszka ok. 0,5 cm.
- Koło pociąć na kilka części prowadząc średnice. Tak, żeby uzyskać trójkąty.
- Marmoladę rozkładać na najszersze części trójkąta i zwijać wałeczek. Uformować go w kształcę rogalika.
- Rogaliki układać na blasze piekarnika zachowując odstępy. Najlepiej 5 na 5 sztuk – ale oczywiście w zależności od rozmiaru rogalików.
- Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Wystudzić na kratce.