Rogaliki z różaną marmoladą

Świątecznie, ale tak trochę inaczej. Rogalikowo. Tym razem ciasto drożdżowe na święta w innej formie. Nie placuszek, a rogaliki z marmoladą. Pyszne, mięciutkie i pulchniutkie. Miękiszem przypominają łudząco Croissanty francuskie. Wewnątrz każdego słodycz w postaci marmolady różanej. Tak świętować to ja mogę każdego dnia 😊

Rogaliki z różaną marmoladą

Rozczyn z drożdży

Składniki:

  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • 10 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki

Ciasto

Składniki:

  • rozczyn z drożdży
  • 1 kg mąki
  • 1 kostka masła
  • 4 jaja
  • 6 łyżek stołowych cukru
  • 12 łyżek mleka

Nadzienie:

  • 500 g marmolady różanej

Wykonanie:

  1. Składniki rozczynu rozmieszać i odstawić aż zacznie rosnąć.
  2. Mąkę wysypać na dno miski. Dodać rozczyn, rozpuszczone i przestudzone masło, jaja, cukier i mleko.
  3. Ze składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na jedną godzinę.
  4. Ciasto podzielić na 6 części.
  5. Każdą rozwałkować na kształt niedużego koła o grubości placuszka ok. 0,5 cm.
  6. Koło pociąć na kilka części prowadząc średnice. Tak, żeby uzyskać trójkąty.
  7. Marmoladę rozkładać na najszersze części trójkąta i zwijać wałeczek. Uformować go w kształcę rogalika.
  8. Rogaliki układać na blasze piekarnika zachowując odstępy. Najlepiej 5 na 5 sztuk – ale oczywiście w zależności od rozmiaru rogalików.
  9. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  10. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz