I kolejna ciekawa rozmowa z kobietą gotującą (Pani Karolino – dziękuję!). Wspaniała wymiana spostrzeżeń i pomysłów. Od słowa do słowa i pojawiła się opowieść o zupie meksykańskiej. Dopytałam o szczegóły i mam już w garnku swoja wersję tej zupy. Esencjonalną i bardzo sycącą. Rozgrzewającą i pikantną, bo z dodatkiem papryczki chilli. Otulającą aromatem kolendry. Idealną na jesienne – coraz chłodniejsze – wieczory.
Zupa meksykańska
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
– 1 filet z kurczaka podwójny (ok. 300g)
– 1 cebula
– 20 cm zielonej części pora
– ½ papryki czerwonej
– ½ papryki zielonej
– ½ papryki żółtej
– 1 ząbek czosnku
– 3 szklanki bulionu warzywnego
– 1 pomidor
– pół puszki kukurydzy
– pół puszki fasoli czerwonej
– papryczka chilli – do smaku
– sól, pieprz, imbir, papryka czerwona słodka w proszku – do smaku
– kolendra lub nać pietruszki – do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso z kurczaka umyć i pokroić w drobniutką kostkę. Podsmażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
- Pora pokroić w drobne krążki. Cebulę w kostkę. Czosnek zmiażdżyć nożem. Dołożyć do kurczaka.
- Po chwili dodać pokrojoną w drobną kostkę kolorową paprykę. Chwilę przesmażyć. Dodać pomidora pokrojonego w kostkę. I rozdrobnioną papryczkę chilli. Podlać bulionem i dusić 10 minut.
- Po tym czasie dołożyć fasolę i kukurydzę uprzednio osączone na sicie z nadmiaru zalewy. Zagotować i zdjąć
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem i papryką.
- Dodać kolendrę, a jeśli ktoś nie lubi, to natkę świeżej pietruszki.
Wow! Piękne zdjęcie i wspaniale udoskonalony przepis! Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Dziękuję 🙂