Szarlotka na żytnim spodzie

Zachciało mi się ciasta z jabłkami. Ale nie takiej typowej szarlotki, tylko czegoś troszkę innego. Ciasto „kruche” przygotowałam z mąki żytniej. Lekko gryzącej. Nie pulchnej. Tylko zwartej i twardej. Bez dodatku tłuszczu. Do tego uduszone jabłka. Trochę wanilii i cynamon. Duuuuuuuużo cynamonu 😊  

Szarlotka na żytnim spodzie

(tortownica o średnicy 25 cm)

Ciasto

Składniki:

  • 2 szklanki mąki żytniej typ 720 (300 g)
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej (100 g)
  • ¾ szklanki cukru (125 g)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki mleka krowiego (160 ml)
  • 2 jaja

Nadzienie:

Składniki:

  • 6 słodkich jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 cukier wanilinowy (32 g)

Sposób przygotowania:

  1. Suche składniki ciasta wymieszać ze sobą. Dolać mleko i rozkłócone jaja. Zarobić energicznie kruche ciasto.
  2. Podzielić ciasto na 4 części. 3 z nich rozgnieść na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Zapiec w piekarniku przez 25 minut.
  3. Jabłka umyć. Obrać i lekko podprażyć. Niezbyt długo, żeby nie stały się miazgą. Fajnie, gdy w nadzieniu trafiają się kawałki jabłkowej kosteczki. Dodać cukier i cynamon. Wystudzić.
  4. Jabłkowe nadzienie wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch poukładać kawałki ciasta. Wstawić do piekarnika. Piec 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Dodaj komentarz