Biszkopt czekoladowy z budyniem

Dostałam polecenie przygotowania ciasta. A żeby było trudniej, to córka nie znała przepisu, tylko pokazała mi zdjęcie. Nie ma to, jak wodze fantazji kulinarnej i próba odgadnięcia, co tworzy poszczególne masy ciasta. Biszkopt ciemny – żadna sztuka. Krem biały – na to mam swój wypróbowany patent. I polewa w grubej wersji – z żelatyną. Do tego malinowy przysmak z dżemu. I mamy – taką oto – piękną kostkę. Smakowała wszystkim 😊

Biszkopt czekoladowy z budyniem

(na blaszkę 28 cm na 24 cm)

Biszkopt

Składniki:

  • 5 jaj
  • 5 stołowych łyżek cukru
  • 5 stołowych łyżek mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżki stołowe kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek konfitury malinowej lub innego dżemu

Krem

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki stołowe mąki pszennej
  • 4 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Polewa

Składniki:

  • ½ szklanki wody
  • ½ kostki masła
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 galaretka malinowa
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. gdy zjaśnieje w trakcie ubijania mikserem, znaczy, że gotowa. Delikatnie wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  2. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzić. Zimny biszkopt posmarować konfiturą malinową.
  3. Przygotować krem: z litra mleka odlać 1,5 szklanki. Rozmieszać z mąkami, jak na budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Na gotujące mleko wlać mąki i zagotować. Ugotować budyń. Wystudzić.
  4. Żelatynę rozpuścić we wrzątku odstawić do wystudzenia.
  5. W misce mikserem utrzeć masło. Stopniowo dodawać masę budyniową. Gdy utarte na puch dodać wystudzoną żelatynę. Wymieszać.  
  6. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt posmarowany malinami. Odstawić do stężenia.
  7. Przygotować polewę czekoladową: do garnka wlać wodę, dodać masło, cukier, kakao i zagotować. Galaretkę i żelatynę rozpuścić we wrzątku. Dodać do masy z kakao. Wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Gdy polewa zacznie tężeć wylać ją na krem.    
  8. Ciasto wstawić na noc do lodówki, żeby masy stężały.

Dodaj komentarz