Dostałam polecenie przygotowania ciasta. A żeby było trudniej, to córka nie znała przepisu, tylko pokazała mi zdjęcie. Nie ma to, jak wodze fantazji kulinarnej i próba odgadnięcia, co tworzy poszczególne masy ciasta. Biszkopt ciemny – żadna sztuka. Krem biały – na to mam swój wypróbowany patent. I polewa w grubej wersji – z żelatyną. Do tego malinowy przysmak z dżemu. I mamy – taką oto – piękną kostkę. Smakowała wszystkim 😊
Biszkopt czekoladowy z budyniem
(na blaszkę 28 cm na 24 cm)
Biszkopt
Składniki:
- 5 jaj
- 5 stołowych łyżek cukru
- 5 stołowych łyżek mąki pszennej typ 450
- 2 łyżki stołowe kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek konfitury malinowej lub innego dżemu
Krem
Składniki:
- 1 litr mleka
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki stołowe mąki pszennej
- 4 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
Polewa
Składniki:
- ½ szklanki wody
- ½ kostki masła
- ½ szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 1 galaretka malinowa
- 500 ml wody
- 1 łyżeczka żelatyny
Sposób przygotowania:
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. gdy zjaśnieje w trakcie ubijania mikserem, znaczy, że gotowa. Delikatnie wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzić. Zimny biszkopt posmarować konfiturą malinową.
- Przygotować krem: z litra mleka odlać 1,5 szklanki. Rozmieszać z mąkami, jak na budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Na gotujące mleko wlać mąki i zagotować. Ugotować budyń. Wystudzić.
- Żelatynę rozpuścić we wrzątku odstawić do wystudzenia.
- W misce mikserem utrzeć masło. Stopniowo dodawać masę budyniową. Gdy utarte na puch dodać wystudzoną żelatynę. Wymieszać.
- Gotowy krem wyłożyć na biszkopt posmarowany malinami. Odstawić do stężenia.
- Przygotować polewę czekoladową: do garnka wlać wodę, dodać masło, cukier, kakao i zagotować. Galaretkę i żelatynę rozpuścić we wrzątku. Dodać do masy z kakao. Wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Gdy polewa zacznie tężeć wylać ją na krem.
- Ciasto wstawić na noc do lodówki, żeby masy stężały.